Tајван свађа Кину и САД

Због одлуке Вашингтона да Тајвану прода оружје вредно 6,4 милијарде долара, Кина одустала од већ заказаног састанка америчких и кинеских војних функционера.

Кина је отказала већ заказану размену посета америчких и кинеских војних функционера, као одговор на одлуку Вашингтона да Тајвану прода оружје вредно 6,4 милијарде долара.

"Донели смо такву одлуку узимајући у обзир озбиљну штету коју наноси америчка продаја оружја", рекао је портпарол министарства одбране, а преноси агенција Синхуа.

Амерички потез представља тешку повреду споразума који су постигли лидери двеју земаља, додао је кинески портпарол.

"То је у супротности са принципима заједничке изјаве, дате за време посете америчког председника Барака Обаме Кини у новембру 2009. године", рекао је портпарол.

Oдлука САД, навео је, озбиљно угрожава кинеску националну безбедност и штети суштинским интересима земље.

"Амерички план ће тешко угрозити односе двеју земаља и двеју војски и нанети велику штету кинеско-америчкој сарадњи и миру и стабилности у Тајванском мореузу", рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Навео је да Кина по том питању неће одустати, ни пристати на компромис и додао да ће се кинеска војска одлучно супротставити сваком потезу који угрожава кинески национални суверенитет, безбедност и територијални интегритет.

"Пажљиво ћемо пратити развој ситуације и предузимати даље кораке у складу са ситуацијом", рекао је кинески портпарол.

САД: Продаја оружја доприноси безбедности

Амерички Стејт департмент оценио је да продаја оружја Тајвану доприноси одржавању безбедности и стабилности у Тајванском мореузу.

Пентагон је јуче саопштио да ће САД Тајвану продати антиракетне пројектиле "патриот", миноловце, хеликоптере "блек хоук" и опрему за тајванске авионе америчке производње Ф-16.

Испорука обухвата комуникациону опрему за тајванске авионе Ф-16, али не и новије авионе тог типа. Споразумом је предвиђена куповина 114 пројектила "патриот" (у вредности 2,81 милијарду долара) и 60 хеликоптера "блек хоук" (у вредности 3,1 милијарду долара), додаје се у саопштењу Пентагона.

Закон из 1979. године дозвољава Сједињеним Државама да продаје одбрамбено оружје Тајвану. Такви уговори, међутим, изазивају оштро негодовање и противљење власти у Пекингу.

Влада у Тајпеху тврди да је 1.500 кинеских пројектила уперено на Тајван и да се кинески арсенал не смањује. Кина је више пута упозорила да ће војно интервенисати ако Тајван прогласи самосталност.

Кинеске комунистичке власти су, 1949. године, збациле националистичку владу Куоминтанга и протерале је на Тајван.

Кина сматра Тајван делом своје територије и задржава право да припоји острво матици, ако то буде потребно и силом.

Тајван, са више од 22 милиона становника, има једну од најразвијенијих привреда у Азији и снажне и добро наоружане оружане снаге са више од 300.000 припадника.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару