Обама одобрио тајне операције у Јемену

Тајне акције америчких обавештајаца и војних трупа Јемена против упоришта Ал Каиде у тој земљи, одобрио је амерички председник Барак Обама, открива "Вашингтон пост".

Председник САД Барак Обама одобрио је заједничке тајне операције америчких обавештајаца и војних тимова са јеменским трупама које су почеле пре шест недеље и у којима је убијено 15 лидера Ал Каиде у том подручју, пише "Вашингтон пост".

Према писању вашингтонског дневника, у операцијама учествује неколико десетина припадника тајне Команде за заједничке специјалне операције америчке војске чији је главни задатак налажење и елиминисање особа осумњичених за тероризам.

Амерички саветници који посредују између јеменске војске и америчких снага и агенција у Вашингтону, не учествују директно у нападима у Јемену али обезбеђују оружје и помажу у планирању мисија и тактике, наводи лист.

САД са јеменским снагама деле осетљиве обавештајне податке, укључујући снимке добијене приликом електронског и видео надзора, тродимензионалне мапе и анализе рада Ал Каиде.

У оквиру тих операција, Обама је 24. децембра одобрио напад на упориште у коме се веровало да се амерички грађанин Анвар ал Аулаки састао са лидерима Ал Каиде.

Један функционер америчке војске је рекао "Вашингтон посту" да Ал Аулаки тада није био непосредна мета, али да је после тога стављен на списак људи које тајна Команда за заједничке специјалне операције америчке војске треба да ухвати или убије.

"Веома смо задовољни правцем у коме иду операције," изјаво је један виши функционер администрације.

Један јеменски функционер је рекао да две земље имају чврсту сарадњу у борби против Ал Каиде на Арабијском полуострву, али да постоје јасне границе америчког ангажовања на терену, пише Вашингтон пост.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару