Терористи или "усамљени вукови", како их спречити

Француске и немачке власти верују да су нападачи из Нице и из воза у Баварској - "усамљени вукови". Пошто нападачи немају терористичку биографију, службе их тешко могу пратити, кажу стручњаци. Ситуацију додатно компликује то што Исламска држава губи "код куће", тј. на терену.

И за смрт 84 људи у Ници, и за напад секиром на путнике воза у Баварској – одговорност је преузела Исламска држава. Али, није убедила ни француске ни немачке власти.

Оне верују да су нападачи "усамљени вукови", људи које Исламска држава није регрутовала, већ само инспирисала.

"Постоји страх од саморадикализованих појединаца, будући да је огроман број избеглица дошао. Та мала вероватноћа је довољно велика да напади буду успешни. Подигнута је позорност баш због таквих инцидената", каже дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић.

Може ли појачано обезбеђење спречити "усамљене вукове"? Агенција АФП у својој анализи каже – не. Ти људи нису под радаром власти, немају помагаче нити организацију иза себе и радикализују се у јако кратком периоду.

Зато, верују познаваоци прилика, мора се водити рачуна о социоекономским условима у којима живе муслимани у Европи. Јер – гетоизација изазива радикализацију:

"Немачка је у томе позитивнији пример, нуди многима и запослење, што не значи да је успела да спречи", истиче новинар Политике Бошко Јакшић.

Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику подсећа да Француска има врло активну политику секуларизма, и да је била непопустљива када је реч о ношењу марама у јавним институцијама.

"Све то може да утиче на отуђење муслиманске популације, ако не на радикализацију", рекао је Петровић.

И док слави победе у Европи, Исламска држава губи "код куће" – у Ираку је скоро изгубила Фалуџу. Да ли због тих губитака одмазду трпи Европа?

Јакшић сматра да ће тероризам бити компензациони механизам Исламске државе. "Управо губитком територије, поразима и евентуалним губитком Мосула као престонице калифата, тероризам бити компензациони механизам да међународни исламски радикализам остане жив", каже новинар.

На то да је тероризам жив, упозорио је и француски премијер: каже биће још напада и страдалих. Није рекао како би власти могле да их спрече.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару