Трампов шеф председничке кампање радио за диктаторе

Пол Манафорт, шеф председничке кампање Доналда Трампа, у историји је одавно уписан као човек који је заступао бројне злочинце и диктаторе највише категорије, преносе агенције.

Пол Манафорт је водио председничке кампање Роналда Регана, Џорџа Буша старијег, Роберта Дола, али и Џорџа Буша млађег, Џона Мекејна, а од априла ове године потпуно је преузео кампању Доналда Трампа, преносе агенције.

Али, црни део каријере Манафорта чине његови ангажмани изван САД. Као човека блиског Регану, Манафорта је ангажовао Јонас Савимби, анголски високи официр који је преко ноћи своје маоистичке ставове заменио тврдим антикомунистичким.

Савимби је Мафорту 1985. платио 600.000 долара како би уверио власти у САД да почну да помажу герилску побуњеничку организацију УНИТА, са Савимбијем на челу, у типично афрички бруталном грађанском рату против анголске владе.

А то је укључивало и то што га је Вашингтон прогласио борцем за слободу и што му је ЦИА слала велике количине тешког оружја и обучавала милитанате.

Савимбију се исплатило. Само 1986. и 1987. Реганова администрација снабдела га је са 42 милиона долара вредним материјалом.

Заузврат, Савимби се показао као герилски вођа чија су минска поља створила једну од највећих популација инвалида на свету.

Његови су људи "симпатизере власти" премлаћивали, секли им удове, уши, убијали без претераног распитивања ко је шта учинио, узимали девојке за сексуално и радно робље.

"Center for Public Integrity" назвао је 1992. лобистичку компанију Манафорта ексклузивним сервисом услуга онима који најгоре крше људска права.

Само од 1991. до 1992. зарадио је 3,3 милиона долара. Кенија је Манафорту од 1990. до 1993. платила 1,4 милиона долара за лобирање код власти у САД за још више помоћи него иначе.

САД су тих година критиковале Кенију због полицијског насиља над грађанима, мучења по затворима, ударима на оне који су штрајковали глађу.

Али, Манафорт је с партнерима обавио свој посао и брутална кенијска влада из тог доба добила је још 38,3 милиона долара помоћи.

Манафортов клијент био је и Мобуту Сесе Секо, један од најгорих диктатора у Африци, један од оних по којима су се мериле касније диктатуре у свету.

Његови људи су водили државна мучилишта, прогонили су све и сваког по свакој замисливој основи, увели масовна силовања као начин тортуре масе. Године 1989. Манафорт је за милион долара годишње "пеглао" његов пи-ар широм света.

У таквој конкуренцији, безазлено делује Манафортов ангажман 1985. којим је режим Фердинанда Маркоса на Филипинима за 900.000 долара, опет преко својих веза у државном врху САД и у медијима, приказивао као демократичан.

Упркос стотинама документованих случајева мучења опозиције, новинара, активиста и сличних, упркос томе што је Маркосов режим словио као један од најкорумпиранијих на свету.

Још један човек, Сани Абаха, господар живота, смрти и нафтних поља у Нигерији, ангажовао га је 1998. како би га агресивном пи-ар кампањом и лобирањем на Западу приказао као вођу нове нигеријске прогресивне демократије.

Истовремено, у Абахиним затворима људе су мучили, сакатили, палили, чупали им зубе, убијали целе етничке групе и прогонили како би се отворио простор за западне нафтне компаније и њихово бушење нафте.

Њему се, са торбом са 450.000 долара, пре четврт века, за пи-ар лифтинг обратио брутални сомалски диктатор Сијад Баре.

Једна од земаља с најгорим досијеом кршења људских права, Саудијска Арабија, платила је Манафорту милион и по долара за то да у САД испослује да Вашингтон своју амбасаду у Израелу не премешта из Тел Авива у Јерусалим.

Радио је и изборну кампању за бившег француског премијера Едуарда Баладура, који је имао проблема с корупцијом при продаји подморница Пакистану.

Манафорта нису по добру запамтили ни у Руанди. По Пакистану је "петљао" с обавештајним службама. Све то да би своје богато искуство сад ставио у службу Доналда Трампа као будућег председника САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару