Условна казна затвора за пребегле турске официре

Грчки суд осудио је осморицу турских војних официра, који су хеликоптером пребегли у Грчку после неуспелог војног пуча у Турској, на условну казну од два месеца затвора, јавља агенција АФП.

Свих осам официра су добили исту казну, при чему је суд у Александрополису приликом изрицања казне усвојио олакшавајуће околности, прихвативши да су они деловали под претњом.

Пилот хеликоптера је истовремено ослобођен оптужби да је прекршио прописе летења.

Војници који су пребегли у Грчку остаће у притвору до судског рочишта на којем ће се разматрати њихов случај.

Осморица турских официра и подофицира који су после неуспелог војног пуча хеликоптером побегли у Грчку, рекли су пред грчким судом да нису учествовали у покушају државног удара у Турској.

Војници су рекли да страхују да ће бити убијени уколико се врате у своју домовину, саопштила је једна од њихових адвоката Василики Илиа Маринаки.

Маринаки, која заступа четворицу војника, рекла је да пребегли војници верују да ће "на један или други начин изгубити своје животе" у Турској, пренео је Ројтерс.

Истакла је да војници верују да ће бити на крају убијени, независно од тога да ли ће смртна казна бити поново уведена.

Турска тражи изручење осморице припадника своје војске, али они негирају учешће у пучу.

Тројица од осморице оптужених сведочила су пред судом у Грчкој да нису ни знали за покушај пуча. Од њих је затражено да, како су навели, војним хеликоптером превезу рањенике, када је на њих запуцала полиција.

Из њихове јединице су им сугерисали да се не враћају у базу јер је ситуација превише опасна. После слетања на неколико локација, одлучили су да побегну у Грчку.

Ухапшени турски официри сведочили су пред судом у Грчкој, оптужени за илегалан прелазак државне границе и друга дела.

Осам војника, два мајора, четири капетана и два наредника, ухапшени су у суботу пошто су војним хеликоптером "блек хок" слетели на аеродром у Александруполису и одређен им је притвор. По доласку у Грчку одмах су затражили политички азил.

Војници могу да добију до пет година затвора и да буду протерани због илегалног уласка у земљу, а могу бити кажњени и због неподношења плана лета. Међутим, изрицање пресуде би могло да буде одложено док се грчке власти не изјасне о њиховом захтеву за азил.

Хеликоптер је прошлог викенда враћен Турској која од власти у Атини захтева да јој врати и официре, сумњајући да су пучисти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару