Европол: Рекордан број терористичких напада у ЕУ 2015.

Европска полицијска агенција Европол саопштила је да је у 2015. години забележен рекордан број планираних, спречених и извршених терористичких напада у чланицама Европске уније, при чему је највећи број напада пријавила Велика Британија. Европол у свом извештају наводи и да главни ризик за Европу представљају напади такозваних вукова самотњака.

Прошле године извршено је 211 терористичких напада, што је највећа бројка откад је 2006. почела да се води евиденција, наводи се у извештају Европола, преноси Би-Би-Си.

Од тог броја, највише напада се догодило у Уједињеном Краљевству, односно 103, иако је већина њих забележена у Северној Ирској.

Највише хапшења терориста у ЕУ се односи на џихадисте, навео је Европол у свом извештају "Ситуација и трендови тероризма у ЕУ".

Полицијска агенција ЕУ је додала и да је током прошле године ухапшено укупно 687 људи због повезаности са џихадистима, од којих је 94 одсто њих на суду проглашено кривим.

Европол је такође упозорио да би Исламска држава могла да "посвети више пажње нападима у иностранству" пошто се нашла под великим притиском западне алијансе у Сирији и Ираку.

Наводи се и да би регрутери Исламске државе могли да усмере пажњу на сиријске азиланте и да их у кратком року радикализују, као и да у Сирији и Ираку стаса нова генерација бораца Исламске државе.

Вукови самотњаци главни ризик за Европу

Европол у свом извештају наводи и да главни ризик за Европу представљају напади такозваних вукова самотњака.

Последњи догађаји у Француској и Немачкој показују да је тешко приметити и спречити ову врсту напада, наводи Европол.

Овакви напади су и даље омиљена тактика екстремистичких група Исламске државе и Ал Каиде, навео је Европол у саопштењу и додао да су те групе више пута позивале муслимане који живе у некој западној земљи да почине овакве нападе.

Исламска држава је или преузела одговорност или дала своје одобрење за нападе у Орланду у САД, Магнанвилу и Ници у Француској, Вирцбургу у Немачкој, које су починили појединци, али, како изгледа, та група није директно припремала или извршила ни један од тих напада, наводи Европол.

Европол указује на разлику у језику између преузимања одговорности за овакве случајеве и преузимања одговорности за нападе у Паризу у новембру или у Бриселу у марту.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару