Човек који је легао испред тенка: Био сам спреман да умрем за Турску

Четрдесетгодишњи студент медицине Метин Доган стекао је инстант славу у Турској пошто је легао испред тенка пучиста током покушаја војног удара у ноћи између 15. и 16. јула.

У интервјуу за Мејл онлајн описао је догађај који је у међувремену изазвао салве похвала у турским продржавним медијима.

"Легао сам пред њих. Испружио сам се тако да ми одједном згазе цијело тијело - срце, мозак, органе и све - ако одлуче да иду преко мене. Ишчекивао сам тај тренутак, ту једну последњу секунду. Нисам хтео да пропустим ту секунду, страховао сам да ћу, уколико пропустим ту секунду, пропустити нешто огромно", каже Доган.

"Легао сам, концентрсао се и чекао да сазнам како ћу се осећати ту једну секунду док долази смрт", рекао је Метин, који је и сам служио у турској војсци.

Додао је како уопште не сумња да је оно што је учинио исправно. Доган каже како је, након што је на телевизији видео да тенкови излазе на улице, одмах истрчао из стана како би пружио отпор војницима.

"Одмах сам се окренуо према свом брату и рекао му: 'Ти имаш децу и породицу, али ја идем'. И изашао сам на улицу, док укућани нису стигли ништа да ми кажу", рекао је за Мејл онлајн.

Истакао је како је срећан што је преживео ту ситуацију, али како није очекивао да ће све завршити добро.

"Никада у животу нисам гласао на изборима. Не занима ме којој странци припада турски председник, али он је мој председник и вођа моје земље. Нећу дозволити насилницима да преузму земљу путем силе", нагласио је Доган.

Доган је био спреман да трчи шест километара до аеродрома, али на путу до зацртане дестинације наишао је на младог мотоциклисту који га је повео до тамо.

Он и његов млади помагач први су се појавили на тој локацији, пред мноштвом војника и пред три тенка.

"Ја сам турски војник - чији сте ви војници?", узвикнуо је Метин.
Додаје да су одмах потом војници почели да пуцају у празно. "Нико још није протестовао, а они су већ пуцали, и то зато што су видели како се окупљају медији. Потрчао сам између војника и пробио се до тенка", описује Доган драматичну ситуацију у којој се нашао.

Каже да је почео да виче : 'Ја сам турски војник. Ја сам војник ове нације. Чији сте ви војници?'. Додаје да су га пучисти упозоравали да се помери јер ће у супротном запуцати. Тенк се наставио да се креће према мени, па сам легао пред гусенице у нади да ће га моја смрт зауставити", наводи Метин.

Фрустрирани војници у тенку зауставили су се и повукли.

Слика на којој Доган лежи пред тенком тренутно се проширила интернетом и донела му славу у Турској и ван ње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару