Тирк: Није Меркелова изазвала избеглички талас

Избеглички талас прошле године није изазвала немачка канцеларка Ангела Меркел, већ је проузрокован стањем у суседним земљама Сирије, оценио заменик шефа Високог комесаријата УН за избеглице Фолкер Тирк додајући да је Мађарска сама крива за дешавања на њеној граници.

Аустријски дипломата у интервјуу бечком дневнику Пресе каже да је тешка ситуација у суседним земљама Сирије, Либану и Турској, главни разлог за велики број избеглица.

"Људи не ризикују своје животе због некаквих обећања политичара. Било је превише Сиријаца тамо, тако да су се многи одлучили да путују даље, пре свега они образованији", рекао је Тирк.

За те људе, како је додао, до тада није постојала могућност легалног путовања у Европу.

Упитан шта мисли о одлуци Аустрије да, због таласа избеглица, упути полицајце на мађарску границу, Тирк је подсетио да је УНХЦР јасно осудио деловање мађарске владе, насилничко понашање према избеглицама и протеривање без поступка за азил.

"Надам се и верујем у то да ће аустријски полицајци да се придржавају принципа владавине права и људских стандарда. Међутим Мађарска је сама одговорна за оно што се дешава на њеној граници. Дугорочно ће и Мађарска морати да спозна да изолација не доноси ништа", подвлачи Тирк.

Заменик шефа Високог комесаријата УН за избеглице је рекао да је Европа прошле године, по први пут после једне деценије поново директно осетила да глобалне промене људе тера на бекство.

Према његовим речима у Ираку, Авганистану се стање масовно погоршало, а у Сирији је било катастрофално, а за све те конфликте није било решења на видику.

"Оно што ме највише чуди јесте како је Европа била лоше припремљена на такву ситуацију. То покретање избеглица је било одавно најављивано", подвлачи Тирк додајући да "политика" није успела да се опходи према изазовима, који су били и остали савладиви.

Уместо тога, како тврди, реаговало се емотивно, а поједини политичари демагози подстицали су свесно страхове како би добили гласове.

"Можда се из тога могу повући поуке. Када се толико криза налази пред кућним прагом избеглице ће кад тад доћи у Европу, и мораће да се спозна да глобални изазови нису решиви самосталним, националним деловањем", нагласио је Тирк.

Заменик шефа Високог комесаријата УН за избеглице је истакао да је неопходно прихватити кључ расподеле избеглица у ЕУ, као и некада заједнички систем за давање азила и подвукао да зидови не могу спречити људе да беже.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару