Турски Генералштаб: Неутралисани елементи одговорни за пуч

Команда турске војске објавила је да су неутралисани сви елементи одговорни за покушај пуча прошлог петка увече. Турска влада: Нисмо унапред знали да ће бити пуча.

Потпредседник турске владе Нуман Куртумлуш рекао је да турска влада није имала информације да ће доћи до покушаја пуча, све док он није изведен у петак увече, а његова изјава противречи саопштењу које је раније данас издало руководство турске војске, јавља Ројтерс.

Генералштаб турске војске саопштио је да је прве информације о пучу добио 15. јула у 16.00 часова по локалном времену и да је о томе обавестио надлежне власти, наводећи да већина припадника турске војске није имала никакве везе са неуспелим покушајем војног пуча.

Потпредседник турске владе је негирао информације да је нестао иједан војни брод, откако је у петак увече покушан пуч.

Куртумлуш је рекао новинарима и да је 9.322 људи тренутно подвргнуто правној процедури у вези са покушајем пуча.

Истовремено, високи турски званичник је данас изјавио да је турска Национална обавештајна служба суспендовала 100 особа, већином неактивних агената, под сумњом да су одржавали везе са верским покретом кога власти криве за неуспели покушај пуча, пренео је Ројтерс.

Турска је од суботе отпустила хиљаде запослених у јавном сектору, док их је на хиљаде ухапшено и прети им кривично гоњење, наводи британска агенција.

У писаном саопштењу које је јутрос послато из кабинета Генералштаба турске војске наведено је да су "сви терористички елементи угушени на нивоу целе земље до четири сата поподне у недељу", преноси АП.

У саопштењу је такође истакнуто да су политичко вођство, хероизам безбедносних снага и храброст јавности "дали неопходан одговор змијама у нашим редовима".

Према званичним подацима из кабинета турског премијера Биналија Јилдирима, током покушаја пуча убијено је 232 и рањено 1.541 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару