Хејг Џонсону: Води рачуна о Балкану

Бивши министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг објавио је "10 најважнијих савета" новом шефу британске дипломатије Борису Џонсону, а један од њих је и да одржи снажан утицај Велике Британије на Западном Балкану.

"Докажи свој став да Европа није исто што и ЕУ залажући се за иницијативе на југоистоку нашег континента. Присуство и утицај Велике Британије на Западном Балкану је од виталног значаја како се не би вратили на конфронтацију", навео је Хејг у тексту за Телеграф, напомињући да би и решавање кипарског питања представљало велики допринос стабилности Медитерана.

У тим питањима ће, како је додао, европске колеге ценити Џонсонову помоћ колико год да су у почетку деловали скептично.

Он је новом шефу дипломатије честитао на избору за "један од најфасцинантнијих послова на свету и препоручио му да искористи "необичну предност" коју има тиме што је истовремено врло познат и врло потцењен.

"Путуј пуно и искористи та путовања да покажеш да јачамо стара и нова пријатељства," истакао је Хејг.

Бивши шеф дипломатије је Џонсона позвао да усредсреди политику на Турску и Блиски исток, главне тачке спорења у међународним односима.

"У интересу Британије је да Турска буде стабилна и да има добру владу без чега би безбедност целе Европе била у опасности, а прилив миграната измакао контроли.

Такође, у тренутку када Британија поново повећава буџет за одбрану треба да искористи своје место у Савету безбедности УН како грешке са Ираком не би неутралисале њену спремност да делује, додао је он.

"Најгоре што се мени догодило јесте то што је парламент одбио да предузме акцију у Сирији, што је охрабрило Москву, Асада и терористичке екстремисте. Буди спреман да интервенишеш, пажљиво и промишљено да спречиш анархију преко мора", истакао је Хејг у писму Џонсону.

Новом шефу дипломатије саветује и да поправи односе са Кином, али не науштрб пријатеља попут Филипина и Јапана, као и да охрабрује шире партнерство Пекинга и Вашингтона у низу међународних питања "што значи да држи палчеве да Доналд Трамп не уђе у Белу кућу".

"Одмах иди у Америку и објасни шта ће се променити а шта неће са Брегзитом. Не мења се то да смо снажан савезник, са огромним развојним буџетом, војском коју можемо да распоредимо и обновљеним нуклеарним средствима одвраћања као и великом меком моћи", закључио је Хејг.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару