Јилдирим одбацио било какву освету према пучистима

Турски премијер Бинали Јилдирим одбацио је "дух освете" према пучистима после неуспелог државног удара у Турској позивајући на поштовање владавине праве.

Јилдирим је рекао да је у Турској сада неопходно јединство.

"Нико не би требало да делује у осветничком духу.То је апсолутно неприхватљиво у земљи у којој је владавина права", рекао је турски премијер.

Војно-полицијске мере после неуспелог пуча у којем је погинуло 290 особа, изазвале су забирнутост западних земаља које су позвале Турску да поштује владавину права и уставни поредак и да се уздржи од могуће опште репресије.

Јилдирим je рекао и да је његова влада послала САД документе, који су потребни за изручење муслиманског свештеника Фетхулаха Гулена, који у добровољном егзилу живи у тој земљи, због сумње да је повезан са неуспешним покушајем државног удара у Турској.

Додао је да ће Турска "искоренити" покрет Гулена тако да, како је рекао, никада не може поново издати турски народ, наводи Ројтерс.

"Послали смо четири документа САД за изручење вође терориста. Представићемо их уз више доказа него што они желе", рекао је Јилдирим у турском парламенту, преноси АФП.

Јилдирим је оптужио Вашингтон, који је навео да ће размотрити захтев за изручење Гулена само уколико се обезбеде јасни докази, за двоструке стандарде у борби против тероризма.

Оценио је да је покушај војног пуча, који је изведен 15. јула, без преседана у историји Турске, јер су мета били цивили.

Гулен, којег турске власти оптужују да је организовао неуспели покушај војног пуча и оштри противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, оценио је раније данас да је захтев турских власти да га САД изруче Анкари због наводне улоге у неуспелом пучу унапред осуђен на неуспех. Гулен негира оптужбе Анкаре да стоји иза покушаја пуча.

Одузете лиценце медијима повезаним са Гуленом

Турски Врховни савет за радио и телевизију (РТУК) одузео је дозволе за рад свим радијским и телевизијским станицама за које је, како наводи, утврђено да су повезане са верским покретом Хизмет, чији се следбеници оптужују за организовање покушаја војног пуча.

РТУК је у саопштењу које преноси Ројтерс навео да је ту одлуку донео на ванредној седници, сазваној после неуспешног пуча, који се догодио 15. јула.

У међувремену, Министарство образовања Турске суспендовало је 15.200 запослених у просвети због везе са пропалим војним пучем, јавила је приватна турска телевизија НТВ, а пренео Ројтерс.

Агенција наводи да је ова одлука уследила након ранијих чистки хиљада људи запослених у турским оружаним снагама, полицији, правосуђу, обавештајној агенцији те земље, Министарству финансија, кабинету премијера Биналија Јилдирима и директорату за верске послове, после неуспелог пуча 15. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару