Исламска држава преузела одговорност за напад у возу у Немачкој

Џихадистичка организација Исламска држава потврдила је да је "један од њених бораца" извео напад секиром у путничком возу у Немачкој, пренела је агенција "Амак", блиска Исламској држави. У нападу младог мигранта авганистанског порекла на путнички воз у Немачкој, ножем и секиром тешко је рањено троје путника, а нападача је убила полиција. Немачке власти саопштиле су да до сада нису пронашле везу нападача из воза и Исламске државе.

"Извршилац напада хладним оружјем у Немачкој један је од бораца Исламске државе и том акцијом се одазвао позиву да се нападну земље које се под вођством САД боре против Исламске државе у Сирији и Ираку", наводи Амак.

"Мушкарац је напао путнике секиром и ножем, мало пре него што је воз стигао у Вирцбург, тешко је рањено троје путника, а више њих је задобило лакше повреде", навео је портпарол локалне полиције, додавши да је 14 особа пребачено у болницу због јаког шока.

Додао је и да је нападач намеравао да отме воз, али да су полицајци на њега отворили ватру и убили га.

Према речима министра унутрашњих послова Баварске Јоахима Хермана, специјална интервентна јединица немачке полиције, која је пуцала на нападача, затекла се на лицу места случајно и могла је одмах да реагује.

Херман је додао да је извршилац напада млади 17-годишњи Авганистанац, тражилац азила који је у Немачку дошао сам, без породице, а према наводима телевизије АРД, живео је у Охсенфурту, недалеко од места напада, и смештен је у хранитељску породицу пошто је малолетан.

Полиција је у соби Авганистанца пронашла поруку делимично написану на паштунском језику, што указује да је био саморадикализован, изјавио је Херман.

"У међувремену, пронађена је порука на паштунском језику, која је делимично написана арапским словима, а делимично латинским, што указује да је то неко ко се саморадикализовао недавно", рекао је Херман на конференцији за новинаре наглашавајући да то још није доказано, пренео је Ројтерс.

Немачке власти су саопштиле да за сада нису нашле ништа што указује да је млади Авганистанац повезан са организацијом Исламска држава, иако је та група преузела одговорност за напад.

"У садашњој фази истраге није нађена никаква индиција која би установила везу тог младића и исламистичких мрежа", рекао је Херман.

Портпарол министарства Оливер Плацер рекао је агенцији Франс прес да се међутим "вероватно ради о исламистичком нападу", додајући да је нападач у тренутку злочина повикао "Алаху-екбер".

Један ментално неуравнотежен 27-годишњи мушкарац извршио је у мају сличан напад ножем, такође у путничком возу, убивши једну и ранивши три особе.

Полиција је тада сматрала да је у питању исламиста, јер је нападач такође узвикнуо "Алаху-екбер", али је касније утврђено да је имао психичких проблема.

Уколико се испостави да је синоћни напад имао исламистичку позадину, а извео га је тражилац азила, то би поново могло да оживи дебату о политици "отворених врата" према мигрантима, коју спроводи немачка канцеларка Ангела Меркел.

Статистика немачког министарства унутрашњих послова није показала да је повећани прилив избеглица повезан са порастом криминалитета и опасности од тероризма, иако десничари тврде супротно.

У Немачку је прошле године стигло више од милион избеглица, од којих је највише Сиријаца и Авганистанаца.

Немачка је за сада поштеђена терористичких напада, изузев случаја 15-годишњег Турчина који је у фебруару у Хановеру напао полицајца ножем, а касније је потврђено да је намеравао да оде у Сирију и придружи се џихадистима Исламске државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару