Гулен: Не верујем да ћу бити изручен Анкари

Фетулах Гулен, муслимански свештеник и оштри противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, оценио је да је захтев турских власти да га САД изруче Анкари због наводне улоге у неуспелом пучу унапред осуђен на неуспех.

Гулен, духовни лидер покрета Хизмет, који промовише умерени Ислам у више десетина земаља, негира оптужбе Анкаре да стоји иза покушаја пуча.

"Лично нисам забринут," рекао је Гулен, у интервјуу неколицини медија, укључујући АФП, у свом дому у Сејлорсбургу у Пенсилванији где живи у добровољном изгнанству од 1999. године.

"САД су земља закона. Закон овде суверено влада. Не верујем да ће влада обратити пажњу на било шта што није правно основано", рекао је Гулен.

Ердоган који Гуленов покрет сматра терористичком организацијом рекао је Си-ен-ен-у рекао да ће наредних дана поднети и званичан захтев за изручење седамдесетпетогодишњег имама.

Међутим, амерички државни секретар Џон Кери је рекао да ће Анкара морати да пружи "доказе а не тврдње" против Гулена, подсећа АФП.

Турска влада је претходно безуспешно покушала да испослује изручење Гулена после корупционашког скандала 2013. године у коме су три министра поднела оставку.

"Пошто то нису били правни захтеви, америчка влада их није узимала за озбиљно," подстио је Гулен.

Сада, ће, како је оценио, покушати да ураде исто са овим покушајем пуча.

Гулен не само да негира учешће већ је и осудио покушај пуча у коме је скоро 300 људи погинуло.

"Увек сам био против војне интервенције у унутрашњој политици," рекао је Гулен.

Он је назвао покушај пуча "издајом турске нације" и додаје да би позвао заверенике да одустану да је знао за планове о рушењу владе.

Гулен је међутим такође забринут да се актуелна турска влада удаљава од демократских принципа.

"Оваква врста режима више подсећа на клан или племенску управу," рекао је он.

Опозициони лидер је забринут и због погоршања односа са САД.

"Уколико се одвоји од НАТО Турска ће запасти у хаос. Турској је потребно партнерство са САД више него што је Америци потребно партнерство са Турском, закључио је Гулен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару