АП: Тајни документ o ублажавању нуклеарних ограничења Ирану

Кључна ограничења за ирански нуклеарни програм уведена према међународном споразуму биће ублажена за нешто више од десет година, чиме ће се скратити време потребно Техерану да направи атомску бомбу на шест месеци уместо годину дана колико се сада процењује да је потребно, показује документ у који је имала увид агенција АП.

Тај документ је једини део споразума постигнут прошле године између Ирана и шест светских сила који није био доступан јавности. Агенцији Асошијетед прес добила је документ од дипломате који је радио на иранском нуклеарном програму више од деценије, а аутентичност документа потврдио је други дипломата.

Иако је тај документ формално одвојен од споразума, он је заправо интегрални део договора и одобрили су га и Иран и шест сила које су преговарале - САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Немачка.

Ранији детаљи споразума наводе већину ограничења уведених за ирански нуклеарни програм да би се смањила претња да би Техеран могао да преусмери своје мирнодопске нуклеарне активности у производњу атомске бомбе.

У објављеном споразуму не дају се детаљи шта ће се десити с обогаћивањем уранијума, што се сматра најопаснијим за нуклеарну активност Ирана, после првих десет година од примене споразума. Тајни документ даје више детаља о томе. Према њему од јануара 2027, односно 11 година од примене споразума, Иран може да почне да замењује своје главне центрифуге са хиљадама савремених машина. Центрифуге могу да праве обогаћени уранијум од нивоа довољног за гориво за реакторе и лекарска истраживања до много виших нивоа за језгра нуклеарне бојне главе.

За 11 до 13 година Иран може да постави центрифуге које су до пет пута ефикасније од 5.060 машина које сада има и чија употреба је сада ограничена, показује тај документ.

Нових машина ће бити мање по броју него што их је сада, између 2.500 и 3.500, зависно од ефикасности. Али пошто су ефикасније Иран ће моћи да обогаћује уранијум дупло брже него сада, произилази из документа.

САД наводе да је нуклеарни споразум с Ираном направљен тако да осигура да је Ирану потребно најмање 12 месеци да направи довољно обогаћеног уранијума с којим може да се прави оружје. Ако се удвостручи брзина обогаћивања уранијума то време ће бити смањено на шест месеци, или чак мање, ако је ефикасност више него двоструко већа, наводи агенција АП.

Један амерички званичник је рекао међутим да ће пуних 15 година остати лимит за количину обогаћеног уранијума коју Иран може да складишти на 300 килограма и биће му ограничен степен обогаћења уранијума на ниво испод потребног за нуклеарно оружје.

Иран инсистира да га не интересује нуклеарно оружје и да спровођење споразума пажљиво прати Међународна атомска агенција (ИАЕА).

Агенција је навела да се Техеран углавном држао својих обавеза од кад је почело спровођење споразума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару