Француско тужилаштво: Нападач из Нице подржавао ИД

Возач камиона који је на шеталишту у Ници прошле недеље покосио и убио 84 особе је пре напада отворено изразио подршку Исламској држави и на интернету је претраживао информације о нападу на ноћни клуб у Орланду у САД у којем је исламски екстремиста убио 50 особа, показала је истрага француских власти.

Државни тужилац Франсоа Молин, који руководи истрагама терористичких напада, изјавио је да је нападач 31-годишњи Тунишанин Мухамед Лауеј Булел, сасвим извесно планирао напад извршен на Дан пада Бастиље 14. јула, пренела је агенција АП.

Булел је уочи напада више пута у циљу извиђања прошао шеталиштем на којем ће касније извршити крвопролиће, рекао је Молин, додајући да то указује да је напад извршен са предумишљајем.

Нападач је током дана у којем је извршио напад направио неколико селфија на шеталишту у Ници, а 4. јула је унајмио камион којим ће касније извршити напад.

Тужилац је такође навео да је Булел који у прошлости није био посебно религиозан, радикализован у веома кратком року.

Навео је и да је прегледом Булеловог рачунара и телефона откривено да је он на интернету претраживао податке о ИД и другим џихадистичким групама као и да је гледао снимке насиља.

Стриц убице: Постао је радикалан пре само две недеље

Стриц нападача је рекао да је његовог братанца само две недеље раније у Ници индоктринисао један Алжирац, припадник самозване Исламске државе.

ИС је прошле недеље преузела одговорност за тај напад, али је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да инспектори још нису нашли никакав показатељ да је Булел био повезан са било којом џихадистичком мрежом, пренела је агенција АП.

Булелов стриц Садок Булел је тој агенцији рекао да је, с обзиром на породичне проблеме његовог братанца, који је живео одвојено од супруге и њихово троје деце, он за алжирског екстремисту био "лака мета за регрутовање".

Булелова брза радикализација збуњује истражне органе, пошто су његови пријатељи и породица рекли да он пре напада није био посебно религиозан.

"Мохамед се није молио, није ишао у џамију и јео је свињетину", рекао је 69-годишњи Булелов стриц, иначе пензионисани учитељ, који живи у родном месту нападача у Тунису.

Стриц је за радикализацију Булела чуо од чланова њихове породице који живе у Ници.

Психијатар и професор лондонског Грешам колеџа, Раџ Персод сматра да је процес радикализације нападача можда трајао дуже него што су могли да примете људи који га окружују.

"Ради се о особи која је већ била веома поремећена и већ је била на путу радикализације, на чијем је крају околина тек тада приметила да се нешто дешава, па им се чини да је процес радикализације био брз", објаснио је Персод.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару