Како су Турци спречили пучисте

Снимци синоћњих сцена са улица Истанбула и Анкаре, који су стизали посредством светских медија, нису оставили нимало сумње да су истински јунаци догађаја у Турској били грађани, који су се, ненаоружани, срчано супротстављали војницима пучистима.

Светски медији оцењују да је подршка међународне заједнице одиграла улогу у сламању пуча, али примећују и да је та подршка стигла када је било јасно да су се турски грађани одазвали позиву Ердогана да изађу на улице.

Међутим, грађани су прошле ноћи веома брзо после првих вести о државном удару и позива Ердогана да изађу из кућа и супротставе се пучу, изашли на улице са турским заставама и на све начине покушавали да онемогуће пучисте у њиховим намерама.

Полиција је била на страни владе, али је понашање грађана провладиним снагама дало недостижну предност у односу на пучисте.

Слике грађана који "спроводе" војнике и предају их полицији, грађана који се пењу на "освојене" тенкове и који се "истурају" пред војним снагама затрпавале су светске медије.

Забележено је тако да су касно синоћ у Истанбулу војници-пучисти у једном тренутку блокирали прилаз аеродрому Ататурк на неколико сати, пре него што су их савладали грађани који су носили турске заставе.

Телевизијски снимци показали су и како се јутрос на Босфорском мосту војници-пучисти предају полицији, након чега присталице Ердогана у знак славља скакали по једном од тенкова које су иза себе оставили војници, махали турским заставама и показивали рукама знак победе.

Око 50 војника који су подржавали војни удар против турске владе су читаву ноћ држали под контролом мост на Босфору, једну од првих локација које су синоћ заузели на самом почетку пуча.

Ипак, јутрос су се предали полицајцима, након чега су на мост појурили расположени грађани, који су трчећи шутирали кациге и заштитну опрему коју су иза себе оставили војници након повлачења.

Синоћ је напето било и у седишту Генералштаба турских оружаних снага у Анкари, где је близу 700 војника и официра положило оружје и предало се полицијским снагама.

Пре тога су грађани, који су се у великом броју окупили испред седишта Генералштаба како би протестовали против војног пуча, обећали војницима унутар комплекса да им неће наудити уколико положе оружје и предају се полицији.

Сви војници су лишени слободе и биће процесуирани због покушаја државног удара, јавља агенција Анадолија.

Како се наводи, официри који су разговарали са грађанима тврдили су да су их надређени позвали у Генералштаб и казали им да је у току нека вежба.

Тако је у редакцији вести турског огранка Си-Ен-Ен касно синоћ дошло до обрачуна између војника-пучиста и грађана који су, поред новинара те мреже, стали у одбрану телевизијске куће.

Војници су прво заузели канцеларије Си-Ен-Ен Турка, а током упада је наводно један новинар рањен из ватреног оружја.

Међутим, тада су провладини демонстранти упали у редакцију у покушају да одбране телевизијску станицу.

Дошло је до туче и сукоба у којима су припадници полиције једва заштитили војнике од напада и покушаја линча разјарених грађана и запослених у Си-Ен-Ен Турк.

Истанбулски Трг Таксим био је синоћ главно место окупљања грађана који су изашли на улицу по позиву Ердогана да се одупру војном пучу.

На стотине окупљених демонстраната је на тргу узивикивало пароле у знак подршке турској влади, а у једном тренутку је неколико њих развило велики транспарент на којем је писало "Демон је у Пенсилванији", што се односи на утицајни турски свештеник Фетулах Гулен, који живи у САД и којег су Ердоган и његови савезници и раније оптуживали да планира пуч, што је он негирао.

Ускоро су се на тргу појавили војници и опколили демонстранте, који су наставили да им узвикују слогане у лице, иако се један део грађана донекле повукао у страху да не дође до сукоба.

Упркос тензијама, грађани су почели да се разилазе кад је постало јасно да пуч није успео и да је Ердоган почео да консолидује власт, наводе светски медији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару