Исламска држава преузела одговорност за напад у Ници

Исламска држава преузела је oдговорност за напад на шеталишту у Ници, у којем су погинуле 84 особе, а 202 рањене. Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да се починилац напада у кратком року радикализовао.

Oсоба која је извела напад je "један од војника Исламске државе", саопштила је новинска агенција Амак, која подржава Исламску државу, преноси Ројтерс.

"Он је спровео операцију у одговору на позиве да се нападају држављани земаља, које су део коалиције која се бори против Исламске државе", наводи се у саопштењу.

Међу 84 мртвих након напада у Ници је десеторо деце и десеторо тинејџера, потврдио је француски тужилац Франсоа Молин.

Тужилац Молин је новинарима прецизирао да је нови биланс 84 мртвих и 202 рањених од којих се више десетина још бори за живот.

Мохамед Лауаијеј Булел је возач камиона који је 14. јула у терористичком нападу на познатом шеталишту у Ници убио најмање 84 особе, а потом страдао у обрачуну са полицијом.

Терориста је претходно званично идентификован само као 31-годишњак тунишанског порекла који је живео у том граду на југу Француске.

Казнев: Нападач из Нице веома брзо радикализован

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да се починилац напада у Ници, који је камионом покосио и убио 84 особе на променади у том граду, у изузетно кратком року радикализовао.

Казнев је, након што је Исламска држава саопштила да је напад извршио један од њених "војника", поновио да француским властима ништа није указивало да би он могао да почини такво крвопролиће, пренео је Ројтерс.

Нападач, 31-годишњи Тунишанин Мохамед Лахоуаи Булел, "није био познат француским обавештајним службама", навео је Казнев.

"Чини се да се он радикализовао веома брзо, односно на то су указала сведочења људи око њега", рекао је Казнев у обраћању новинарима у Паризу.

Француски министар је истакао да је напад извршен у четвртак на шеталишту у Ници током прослава Дана пада Бастиље "нови тип напада, који показује колико је тешко борити се против тероризма".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару