Кери: Договор САД и Русије о корацима у Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да је постигнут договор о "корацима" који ће смањити насиље у Сирији, али није прецизирао о каквим се мерама тачно ради. Кери се обратио новинарима после 10-часовног састанка са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим.

Кери  и Лавров су разговарали о могућој војној сарадњи у борби против Исламске државе и огранка Ал Каиде у Сирији, пренела је агенција АП.

Русија подржава режим сиријског председника Башара ел Асада, док САД подржавају побуњенике. Кери је ипак данас упутио помирљиву поруку, оцењује агенција АП.

Кери је рекао да су режим сиријског председника, као и Нусра фронт, огранак Ал Каиде у Сирији, одговорни за кршење примирја, али да су и опозиционе снаге понекада умешане у сукобе.

Агенција АФП додаје да су Москва и Вашингтон постигли споразум о "конкретним мерама" да би се спасло примирје у Сирији.

Појединости нису објављене да би се наставио "рад у сенци" у интересу мира, рекао је Кери на конференцији за новинаре с Лавровом.

"Те мере се не заснивању на поверењу, већ су утврђене посебне одговорности које треба да презму све стране у сукобу", додао је он после преговора који су трајали више од 12 сати.

Циљ је да се "заустави насумично гранатирање које изводи Башар Ал Асад и да појачамо наше напоре у борби против Нусра фротна", рекао је Кери. "Свако од нас зна тачно шта треба да ради", рекао је он.

Наводећи да те мере треба "добро ставити на снагу", Кери је рекао да верује да је "могуће да се помогне да се обнови прекид ватре, да се значајно смањи насиље и помогне стварање простора за споразумну и кредибилну демократску транзицију".

По документу америчке владе који је објавио Вашингтон пост, Кери је дошао у Москву да понуди Русима да се боре заједно против Исламске државе и Нусра фронта.

У замену, Москва треба да своје авионске нападе ограничи на циљеве одабране заједно са САД и да сиријски режим заустави бомбардовање умерених побуњеника.

"Детаљно разматрамо кораке које САД и Русија могу заједно предузети да дају додатни подстицај" у окончавању рата у Сирији, рекао је Сергеј Лавров.

Москва и Вашингтон се такође залажу да специјални изасланик УН за Сирију, Стафан де Мистура, "убрзава рад и поднесе конкретне предлоге за транзицију и политичке реформе", рекао је руски министар.

Де Мистура је у четвртак изјавио да предвиђа наставак међусиријских мировних преговора "током августа", позивајући да га у томе подрже Вашингтон и Москва.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару