Енсел: Радикални исламисти мрзе Француску

Француски геополитичар и стручњак за тероризам Фредерик Енсел каже за РТС да иза напада у Ници, по начину на који је изведен, стоји Исламска држава. Радикални исламисти мрзе Француску, не због акција у Ираку или Сирији, већ зато што живимо у демократији, допуштамо хомосексуалцима да се венчавају, жене су слободне и они мрзе тај модел живљења, наводи Енсел.

Иако нико није преузео одговорност за напад у Ници, француски председник оцењује да је посреди терористички акт. Сагласни су и експерти - тешко је поверовати да је Тунишанин, осумњичен за напад камионом газио људе по променади због личних проблема. Зашто је Француска постала честа мета терориста и може ли се ту нешто променити за РТС говори француски геополитичар и стручњак за тероризам Фредерик Енсел.

Господине Енсел, до сада, нико није преузео одговорност за напад у Ници. Председник Оланд је оно што се десило назвао терористичким актом. Да ли бисте се сагласлили с том оценом?

Енсел: Да, председник је у праву. Начин на који је напад изведен мени личи на Исламску државу. Тешко је замислити да човек одлучи да убије стотине људи због личних проблема и да све то сам организује.

Иако можда Исламска држава није директно организовала напад, да ли је могуће да га је инспирисала? И да ли се прибојавате да ће бити још инспирисаних?

Енсел: Тешко је то сада знати. Али, знамо да постоје људи који иако нису чланови, делују у име терористичких организација. Исламска држава, потом, такве акције користи у пропагандне сврхе и поручује: видите, можемо да нападнемо где год хоћемо кад имамо добровољце широм света. Дакле, могуће је да напад у Ници није директно наредила Исламска држава.

Ово је трећи напад у Француској у последњих 18 месеци. Ванредно стање у Француској и даље је на снази, а безбедносне мере су биле пооштрене током Европског фудбалског првенства. Како је онда камион могао да уђе на променаду, вози два километра и убије десетине људи?

Енсел: Било је обезбеђења на том месту, и полицајци су размењивали ватру са терористом. Али, све се одвијало толико брзо да га није било могуће спречити. С друге стране, наш проблем је демократија. У Француској, ви не можете човеку забранити да изнајми камион, чак и ако је познат полицији - јер би он могао да се осети повређеним по расној или националној основи и то окрене против вас. А после буде прекасно.

Премијер Мануел Валс је рекао да се Французи морају навикавати да живе са тероризмом. Зашто се напади дешавају тако често баш у Француској?

Енсел: Радикални исламисти мрзе Француску, не због акција у Ираку или Сирији, већ зато што живимо у демократији, допуштамо хомосексуалцима да се венчавају, жене су слободне, и мањине су слободне. Они мрзе тај модел живљења. И зато је Мануел Валс у праву - на радикални исламизам се морамо навићи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару