Ница - легло радикалног исламизма

Азурна обала, којој припада и Ница, поприште смртоносног синоћног напада, годинама је упориште радикалног исламизма и једног од највећих регрутера џихадиста у Француској.

За напад у Ници, који су власти окарактерисале као терористички, још нико није преузео одговорност, али начин на који је изведен, као и чињеница да се догодио на француски национални празник указују на џихадистичке групе попут Исламске државе и Ал Каиде.

Омара Омсена из Нице, чије је право име Умар Дијабу, антитерористичке службе сматрају важним регрутером нових џихадиста за борбе у Сирији и припадником исламистичке ћелије Форзан Ализа, коју су власти разбиле 2012. године.

Дијабу, бивши преступник сенегалског порекла, аутор је пропагандних видео-снимака, а прогласио се за радикалног имама у Ници пре него што се придружио џихадистима у Сирији 2013. године.

Потврдио је да се бори на страни Нусра Фронта, сиријског огранка Ал Каиде, а упркос гласинама о његовој смрти, појавио се почетком јуна на француској телевизији Франс 2.

Новинар Ромен Бутији ступио је у контакт с њим, најпре преко рођака, а онда и путем друштвених мрежа, да би затим послао свог сниматеља у његов камп у Сирији да разговара с командантом ћелије од тридесетак младих Француза, већином пореклом из Нице.

Дијабуово име помињало се и у марту ове године, приликом хапшења Јусефа Е, осумњиченог за планирање "напада" у Француској, навели су извори блиски истрази.

Јусеф Е. осуђен је у марту 2014. године с још двојицом мушкараца, због планирања одласка у џихад у Сирију. Њих тројица су 2011. с Дијабуом разговарали о путу на сиријско ратиште.

Ница је и раније била на мети претњи џихадиста. У фебруару прошле године, Муса Кулибали избо је тројицу полицајаца која су обезбеђивала Јеврејски дом културе, а напад је по сопственом признању извео из мржње.

Истрага о исламистичкој ћелији разбијеној 2012, расветлила је и планирање напада на учеснике карневала у Ници, навели су извори блиски истрази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару