Хронологија напада у Француској од 2012.

Терористички напад у Ници, у којем је нападач камионом и пуцњима убио најмање 84 и ранио више од 100 људи, још један је на дугој листи терористичких удара који су завили Француску у црно од 2012. године.

Црни низ почео је 2012. године када је Мухамед Мерах у Тулузу и Монтобану убио седам особа, међу којима троје деце.

Нарочито кобна година за Француску била је 2015, која је почела јануарским исламистичким нападима на редакцију сатиричног листа "Шарли Ебдо" и кошер маркет у Паризу, у којима је убијено 17 људи, наводи Фигаро.

У априлу 2015. полиција је ухапсила 24-годишњег Сид Ахмеда Глама, кога је осумњичила да је планирао терористички напад на две цркве, а убио је и 33-годишњу жену чији је аутомобил покушао да украде.

Те исте године у јуну, возач-достављач у француском транспортном предузећу одрубио је главу свом шефу и главу, заједно са заставом Исламске државе, изложио је на огради фабрике индустријских производа у Изеру.

У августу 2015. марокански терориста Ајуб ел Хазани покушао је да изведе масакр у возу на релацији Амстердам-Париз, али му се оружје заглавило, а путници су успели да га савладају.

Кобног 13. новембра прошле године, Француска је претрпела најпогубији талас терористичких напада икада, када је седам терориста извело седам напада у Паризу и предграђу Сен Дени, усмртивши 130 људи и ранивши око 300, међу којима 99 тешко.

Одговорност за те нападе преузела је Исламска држава, а то је био први пут да су на француском тлу изведени самоубилачки напади.

У јуну 2016. у Ивлину су убијена два полицајца, а нападач Лароси Абала је у име Исламске државе преузео одговорност за тај напад на Твитеру и Фејсбуку.

У Ници је синоћ 31-годишњи нападач тунишанског порекла улетео камионом међу велики број људи који су посматрали ватромет поводом националног празника 14. јула и пуцао у људе, међу којима је било и много деце, а потом га је полиција убила.

За синоћи напад, за сада, нико није преузео одговорност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару