Курц: Борба против радикализације приоритет председавања ОЕБС-у

Министар иностраних послова Аустрије Себастиан Курц најавио је да ће током аустријског председавања ОЕБС-у, током идуће године, приоритет бити борба против радикализације.

Курц је обраћајући се Сталном савету ОЕБС-a рекао да припада генерацији која није доживела Хладни рат и стабилност је за њега нешто што се подразумева, захваљујући и ОЕБС-у.

"Блоковско размишљање се увек изнова појави, а ми млади чујемо тада неке речи и тонове које познајемо само из књига историје", указао је он. 

Курц је, представљајући приоритете Аустрије за време председавања ОЕБС-у током 2017. године, рекао је да званичан Беч жели да преко ове организације пружи допринос већој безбедности.

"Тренутно смо суочени са три централне претње, које безбедност и стабилност, али и наше заједничке вредности на простору ОЕБС угрожавају", подвукао је шеф аустријске дипломатије.

Курц је рекао да је једна од претњи даље заоштравање војних сукоба, који су већ изазвали хиљаде жртава, протеривања и разарања, а Аустрија намерава да пружи допринос смањењу напетости у постојећим конфликтима.

Даље је рекао да смо суочени са растућом претњом по унутрашњу безбедност кроз снажнију радикализацију пре свега младих и тероризам, додајући да је неопходно да се заједнички боримо против радикализације и екстремизма.

Такође је указао и на растући губитак поверења међу државама, али и грађанима према државним институцијама и организацијама, које би требало да обезбеде мир и вредности.
"Морамо због тога поново заједно створити поверење", поручио је Курц.

Рекао је да у време великих промена и повећане несигурности међународне и регионалне организације морају преузети политичку одговорност.

Украјинска криза, према његовим речима, довела је до губитка поверења међу државама и показала истовремено значај ОЕБС-а и његовог управљања кризама.

"За нашег председавања ће Аустрија градити своју улогу на бази поштеног посредника и дијалогу, те подстицати сарадњу на простору ОЕБС", најавио је Курц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару