Тереза Меј из владе уклања ривале

Нова британска премијерка Тереза Меј наставила је да комплетира своју владу из које је одмах уклонила ривале, министра правде Мајкла Гоува и министарку образовања Ники Морган која је подржала Гоува.

Мајк Гоув је предводио кампању за излазак Британије из ЕУ заједно са бившим градоначелником Лондона Борисом Џонсоном, али је издао свог страначког колегу и кандидовао се за новог шефа странке и премијера, место које је Џонсон дуго желео.

Џонсон је после тога одустао од трке за вођство Конзервативаца, а Гоув је испао већ у другом кругу страначких избора. Меј је брзо сменила Гоува кога многи Конзервативци сада виде као непоузданог док је Џонсону дала завидно место министра спољних послова.

Уместо Гоува, на место министра правде именована је Лиз Трас, досадашња министарка за животну околину.

Меј је такође сменила министарку образовања Ники Морган, која је подржала Гоува у његовој краткој кампањи да на месту шефа странке замени Дејвида Камерона.

У међувремену јер британска министарка задужена за Северну Ирску, Тереза Вилиерс, одбила нову понуду Мејове и поднела оставку на своју функцију.

"Жао ми је што морам да вам саопштим да напуштам владу. Нова премијерка је била довољно љубазна да ми понуди другу позицију, али сматрам да то место није за мене", објавила је Вилиерсова на свом Фејсбук налогу.

Одлазећа министарка је додала да је "тужна што није завршила свој посао у Северној Ирској", али да "верује да је политичка ситуација стабилна и да ће бити успостављен мир, стабилност и просперитет", преноси Ројтерс

Тереза Меј је јуче одмах по уласку у Даунинг стрит именовала кључне министре. Џонсона за министра спољних послова, Филипа Хамонда за министра финансија, Амбер Рад за министарку унутрашњих послова.

Дејвида Дејвиса, једног од чврстих присталица напуштања ЕУ, Меј је именовала на чело новог министарства за излазак Британије из ЕУ, а задржала је Мајкла Фалона на месту министра одбране.

На чело још једног новог министарства, међународне трговине, именован је Лајам Фокс, такође заговарач напуштања ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару