Џонсон: Странци "канибали", Хилари "садиста", Путин "вилењак"

Новоименовани британски министар спољних послова Борис Џонсон странце је у прошлости називао "црнчићима" и "канибалима". За највероватнијег кандидата Демократске странке за председника САД Хилари Клинтон једном приликом је рекао да је "садистичка медицинска сестра у менталној установи", пише Си-Ен-Ен.

Америчка телевизијска мрежа у тексту поводом именовања Џонсона за шефа британске дипломатије наводи да је одлука британске премијерке Терезе Меј да га постави на то место изазвала шок, дозу забаве, али и страх због његових несуздржаних критиковања страних лидера и "гафова" током путовања у иностранство.

Си-Ен-Ен подсећа да је Џонсон у мају освојио награду од 1.000 фунти за песму о сексуалном односу између турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и козе, као и да је 2015. године у Токију срушио дечака, старог 10 година, током рагби утакмице.

Увредио је практично све важне америчке политичаре, укључујући председника Барака Обаму, бившег председника Џорџа Буша, као и Хилари Клинтон и њеног ривала из Републиканске странке Доналда Трампа, тврди Си-Ен-Ен.

Руског председника Владимира Путина упоредио је са елфом Доби из филма "Хари Потер", али је оценио да је Путин, за разлику од лика из филма, "немилосрдни и манипулативни тиранин".

У колумни о Папуа Новој Гвинеји, која је објављена 2006. године, описао је држављане те земље као "склоне канибализму и убијању поглавица".

"Упознајте новог шефа британске дипломатије, Александра Бориса де Фефел Џонсона, познатог и као Бо Џо", пише Си-Ен-Ен.

Верује се, како се наводи, да је његова каријера у великој мери напредовала након "продуженог политичког крвопролића" које је пратило гласање британских грађана о изласку из ЕУ.

Си-Ен-Ен подсећа да се Џонсон сматрао водећим кандидатом за наследника, сада већ бившег, британског премијера Дејвида Камерона, али се неколико дана након његове оставке повукао из трке.

"Сада, само две недеље касније, поново се вратио", истиче америчка телевизијска мрежа, додавши да је ипак нејасно како се догодио његов драматичан повратак у први ред британских политичара, али наглаша да он има искуство у дипломатији и спољним пословима.

АФП: Европа шокирана именовањем Џонсона за министра 

Европски медији дочекали су са неверицом, сарказмом, а понекад чак и збуњеношћу вест да је Борис Џонсон постављен за новог шефа британске дипломатије, а тај потез критиковало је и неколико левичарских политичара, пише француска агенција АФП.

"У шокантном потезу, нова британска премијерка Тереза Меј именовала је ексцентричног бившег градоначелника Лондона, познатог по политичким будалаштинама и склоног гафовима, као дипломату који ће извести земљу из ЕУ", наводи АФП.

Француски магазин Обс га назива "краљем гафова", немачки Велт истиче да су сви пробитно мислили да је његово именовање шала, док Шпигел оцењује да се руши "кућа од карата у Британији".

Шпигел додаје и да је и сам Џонсон "изгледао изненађено" јер је сматран "највећом британском бауком" након референдума о Брегзиту, али оцењује да га је Мејова именовала како би "излечила странку и показала бирачима да исход референдума схвата озбиљно". 

Велт подсећа да је Џонсон упоређивао ЕУ са Адолфом Хитлером, а највероватнијег кандидата Демократске странке за председника САД Хилари Клинтон назвао једном приликом "садистичком медицинском сестром у менталној установи".

"Чињеница да Тереза Меј именује, од свих људи, ову недипломатску, непредвидиву и нелојалну усијану главу за министра спољних послова делује апсурдно на први поглед", наводи тај медиј.

Француски лист Либерасион подсетио је да Џонсон никада није био министар и да се пре неколико дана "патетично повукао" из трке за председника партије торијеваца.

"Оно што изгледа као промоција могло би, у ствари, бити отровни пехар", наводи тај лист додајући да ће "правим преговорима о Брегзиту управљати посебно министарство и кабинет премијера".

АФП подсећа да је Либерасион, дан након референдума о изласку Британије из ЕУ, који је одржан 23. јула, објавио на насловној страни фотографију на којој Џонсон виси са жице током Олимпијских игара у Лондону, док испод стоји натпис "Срећно".

Неколико левичарских политичара је убрзо изразило сумњу због именовања Џонсона за шефа британске дипломатије.

Један од заменика лидера немачких централнолевичарских социјалдемократа Ралф Штегнер сматра да избор Џонсона чини да Мејова "изгледа слабије" и поручује да Џонсон није познат по дипломатским вештинама.

Из опозиционе Зелене партије оцењују да је његово именовање за шефа британске дипломатије "лош знак".

Шеф посланичке групе те партије Антон Хофрајтер оцењује да тај потез "повећава сумње о расуђивању нове премијерке", док један од лидера Зелене странке Симон Петер сматра да ће Џонсон сада у Европу, а и шире, довести свој "хировити несташлук".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару