САД нуде војни савез Русији против џихадиста?

Лист "Вашингтон пост" тврди да су САД понудиле Русији војни савез у борби против организације Исламска држава и терористичке мреже Ал Каида у Сирији, јавио је АП. Москва одговара да је спремна да са САД координира борбу против тероризма.

У документу који је објавио Вашингтон пост наводи се да би војни савез значио заједничке ваздушне операције, командни штаб и друге синхронизоване радње Русије и Вашингтона.

Амерички државни секретар Џон Кери ће разговарати о предлогу током данашње посете Москви, пише АП и додаје да су амерички званичници изјавили да никакав договор још није постигнут.

АП подсећа да Вашингтон већ месецима критикује руску војну интервенцију у Сирији и да годинама тражи да са власти оде сиријски председник Башар ел Асад, а да би Москва договором о војној сарадњи добила ситуацију за какву се залагала.

У међувремену реаговао је и Кремљ, истичући да је Русија спремна да са САД координира напоре у борби против тероризма у Сирији. Међутим, Кремљ је саопштио да за сада нема коментар о плану Вашингтона за заједнички командни центар и операције у Сирији.

Портарол руског председника Дмитриј Песков је одбио да коментарише наводе Вашингтон поста да ће државни секретар САД Џон Кери данас председнику Владимиру Путину изнети план о заједничком бомбардовању у Сирији и заједничком командном центру за синхронизацију напора у Сирији.

"Пошто се упознамо с предлозима не из медија, већ из прве руке, моћи ћемо да причамо", рекао је Путинов портпарол.

Песков је додао да Русија не жели само размену података, већ и "координацију заједничих напора", истичући да је Путин више пута изражавао жаљење што САД одбијају такву сарадњу, пренела је агенција Тас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару