Качињски тражи од Украјине да призна геноцид над Пољацима

Лидер владајуће пољске конзервативне странке Право и Правда затражио је, на 73. годишњицу Волињског масакра над Пољацима у Украјини током Другог светског рата, да сви признају да су ти злочини и етничка чишћења били геноцид.

Јарослав Качињски је, пред Спомеником жртвама Волиња у Варшави где је заједно са премијерком Беатом Шидло положио венац, рекао да је "Волињски масакр био геноцид".

"Не можемо да допустимо да се игноришу такви злочини над Пољацима, да се релативизују, да се приказују као нешто мање суштинско него што то изражава реч геноцид. То је био геноцид", рекао је Качињски.

Масивна етничка чишћења данашњих западних делова Украјине, тадашњих источних области окупиране Пољске, украјински националисти на челу са Стефаном Бандером и њихова оружана фракција Украјинска устаничка армија започели су у фебруару 1943. године.

Назив Волињски масакр добили су због кулминације целе операције 11. јула 1943. годинe када је изведен симултани напад на чак 150 пољских села у Волинској области, у недељу, када су Пољаци били на богослужењу.

Пољски Институт памћења народа даје податак о 100.000 пољских жртава од 1943. до 1945. године у Украјини и говори о стотинама хиљада Пољака који су побегли тада у страху за животе у централну Пољску.

"Злочини који су тамо почињени су без преседана по окрутности", рекао је Качињски.

О етничким чишћењима са елементима геноцида говори и посебна резолуција Сената пољског парламента која је до те формулације дошла прошле седмице након жестоке расправе и спорова да ли ту реч геноцид па макар и у назнакама има места.

Историчар ИПН-а Гжегож Мотика као најприближније организоване злочине навео је етничка чишћења и злочине над српским живљем у Хрватској у време марионетске Независне Хрватске Анте Павелића.

"Поступци усташа и украјинских националиста били су у многоме слични", рекао је пред ову 73. годишњицу масакра Мотика пољској државној агенцији ПАП.

Бандеровци су немилосрдно убијали и Украјинце који су помагали Пољацима и својим животом такву помоћ платило је 384 Украјинца а уследила је пољска одмазда у којој је побијено између 12.000 и 20.000 Украјинаца, према подацима украјинских историчара.

За украјинске историчаре и после Округлог стола о тим злочинима 2003. године нема говора о геноциду већ операцију Украјинске устаничке армије и националиста тумаче као борбу за независност и реакцију на колонијалну политику предратне Пољске према Украјинцима у тим областима.

Најдаље су спремни да оду признањем да су те операције имале унеколико елементе етничког чишћења и да одају пошту пољским жртвама, што је учинио на самиту НАТО 8. и 9. јула у Варшави и украјински председник Петро Порошенко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару