САД активирају противракетни штит у Румунији, Москва негодује

У бази Девеселу у Румунији ће у четвртак постати оперативан амерички противракетни штит развијан више година у циљу заштите Европе од потенцијалне претње ракета дугог домета са Блиског истока, саопштили су званичници САД и НАТО-а. Москва осудила одлуку о постављању и активирању штита.

САД и НАТО су саопштили да је противракетни штит, који може да прати и обори долазеће ракете, искључиво одбрамбен и да је у сваком случају немоћан против руских интерконтиненталних балистичких ракета. 

Русија је истакла да се противи том војном систему на свом прагу и истиче да ће активирање противракетног штита сигурно продубити тензије између ње и Запада, оцењује агенција АП.

Руски званичници су одбацили уверавања САД да је планирани противракетни штит намењен одбрани од ракетних претњи из Ирана, а председник Русије Владимир Путин је рекао да је одлука САД и НАТО-а да наставе с тим пројектом чак и после нуклеарног споразума о иранском нуклеарном програму доказ да је уперен против његове земље. Западни званичници су то негирали.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да је одлука да се инсталира штит у Румунији грешка оценивши да то директно пограђа руску националну безбедност.

САД ће у петак у Пољској почети изградњу још једног система, у близини Балтичког мора, а очекује се да буде завршен 2018. године.

Штит је на ивици да буде активиран већ десет година након сто је Вашингтон предложио да се НАТО заштити од иранских ракета упркос упозорењима Русије да Запад угрожава мир у централној Европи.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи