Штајнмајер: Напредак о безбедносним питањима у Украјини

Шефови дипломатија Русије, Украјине, Немачке и Француске постигли су неколико споразума у циљу унапређења безбедности на истоку Украјине, међутим нису постигли споразум о одржавању локалних избора у региону под контролом побуњеника.

Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, који је био домаћин на састанку одржаном у близини Берлина, рекао је да је атмосфера била боља у односу на претходни сусрет у Паризу.

"Постигли смо значајан напредак у области безбедности", рекао је Штајнмајер, говорећи о плану да се одвоје војне јединице дуж линије фронта и да се створе демилитаризоване зоне.

Штајнмајер је рекао да је било предлога с обе стране "уз конкретне координате и рокове".

Он је изјавио да су се стране такође сложиле да унапреде комуникацију и да обуставе војну обуку уз линије фронта како би спречиле било какву ескалацију конфликта, додајући да планови тек треба да буду спроведени.

Штајнмајер је раније упозорио да ће мировни споразум за Украјину постигнут у Минску 2015. године бити угрожен ако не буде остварен напредак у спровођењу, као и да би могло да дође до ескалације конфликта у којем је током две године убијено више од 9.300 људи.

Званичници данас нису успели да постигну договор о предлогу за одржавање локалних избора у источном делу Украјине, као ни о томе да ли би требало да гласају они који су побегли из тог региона.

"Постоје питања о детаљима који можда делују ситно, али су веома значајни за стварање основа за локалне изборе у Украјини", рекао је Штајнмајер.

Министар спољних послова Украјине Павло Климкин рекао је да је безбедност главни приоритет и да је везана за питање избора.

"Не можмо да разговарамо о изборима... без обезбеђивања безбедности сада", изјавио је Климкин.

Климкин је окривио Русију за одбацивање плана који би омогућио Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да надгледа безбедност локалних избора у источној Украјини.

Немачка врши притисак за напредак у Украјини уочи предвиђеног истека рока санкцијама које је ЕУ увела Русији које ће бити на снази до краја јула.

Лидери ЕУ ће за шест недеља донети одлуку о томе да ли ће продужити, изменити или одбацити санкције које су наметнуте Русији због наводних акција у Украјини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи