Словачки министар: Оправдани пуцњи цариника у мигранткињу

Акција словачких цариника који су ранили жену из Сирије, била недвосмислено оправдана и примерена ситуацији, изјавио је министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калинак.

Калинак је подсетио да полиција има стандарде процедуре према којима има право да користи службено оружје у случају да неко возило одбије да се повинује њиховим захтевима.

"Не можемо да знамо шта је у возилу, а возило може и да представља претњу за недужне цивиле. Увек постоји огроман ризик од повреда у таквим акцијама", рекао је Калинак.

Како преноси агенција Таср, он је упозорио да ће свако ко одбије да услиши наређење наоружаног припадника снага реда морати да се суочи са сличном ситуацијом као и сиријска жена избеглица.

Словачки цариници су у понедељак метком у леђа ранили жену из Сирије, када су пуцали на аутомобил у којем су били илегални мигранти на путу из Мађарске у Словачку.

Полиција у Европи понекад користи водене топове и сузавац како би се спречила мигранте да пређу границу, али тај инцидент је био први у Шенген зони у којем је на мигранте пуцано из ватреног оружја, јавио је Ројтерс.

Полицајци су зауставили четири путничка возила на улазу у Словачку из Мађарске у раним јутарњим часовима, саопштила је администрација која води царинску службу.

"Три аутомобила су се зауставила одмах по налогу полиције, док је четврти наставио да вози и тиме угрозио три полицајца", наведено је у саопштењу.

У саопштењу граничне службе се наводи да су "полицајци пуцали у ваздух као знак упозорења, а када су видели да се аутомобил ни тада није зауставио, пуцали су и у возило, при чему је повређено једно лице".

Болнички извори су потврдили да је повређења жена стара 26 година, сиријског порекла и да је у стабилном стању, после операције током које јој је извађен метак из леђа.

У болници су додали да су на лечење примљена још два мигранта због дехидрације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи