Си-Ен-Ен: Руска војска и оружје све присутнији у Сирији

Русија наставља да јача своје позиције у Сирији где на терену има више хиљада војника и војне опреме, тврди дописник Си-Ен-Ена који је обишао руске објекте у Сирији.

Руске снаге се званично повлаче из Сирије након што је председник Владимир Путин у марту позвао своје војнике да се врате кући.

Присуство руских снага је нејасно од почетка операција у септембру, а након најаве повлачења не делује као да је њихово присуство смањено, пише репортер Си-Ен-Ена након посете Сирији.

Руско ваздухопловство и даље изводи нападе, амерички званичници тврде да у Сирију стижу и руски тенкови и теренска возила, а званична Москва је потврдила да је распоредила специјалне трупе, иако су у почетку негирали своје присуство на том терену.

Након пораза бораца Исламске државе у древном граду Палмира, руски и сиријски званичници су сазвали конференцију за новинаре. Према писању репортера Си-ен-ена, превоз и обезбеђење око стотину међународих новинара је одало реално присуство руских војних снага у Сирији. Новинаре су пратили хеликоптери типа миг-28, Ка-28 и јуришни хеликоптери Ми-35.

Екипа Си-Ен-Ена тврди да су на терену видели бројне копнене трупе, чије присуство Москва и даље негира.

"Свеже поплочан камп је званично база за деминерске екипе које су очистиле Палмиру и околне градове од мина", каже дописник Си-Ен-Ена Фредерик Плејген.

Он, међутим, каже да, осим опреме за уклањање мина, постоје и десетине борбених возила и оклопних транспортера у тој бази. Према његовим речима, та средства могу да буду у служби одбране ових екипа али Русија има и развијен систем који може да лансира ракете као и водене топове.

Према запажањима репортера, у Сирији је било "најмање неколико хиљада војника на терену, заједно са модерним оружјем и јаком инфраструктуром", преноси Си-Ен-Ен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи