Укидање виза Турској ако испуни услове

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер и председник Европског парламента Мартин Шулц поручили су у одвојеним изјавама Турској да за њене грађане неће бити укинуте визе све док Анкара не испуни свих 72 услова, преносе немачки медији.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган очигледно "није спреман да испуни критеријуме", рекао је Де Мезијер, а преноси немачки лист Билд позивајући се на наводе учесника седнице фракције Уније јуче у Берлину.

"Ако се то не деси, онда неће бити визне либерализације", рекао је Де Мезијер.

Председник Европског парламента Мартин Шулц такође не види могућност за усвајање препоруке о визној либерализацији у ЕП за турске грађане до јула.

"Апсолутно нема говора" о томе да Европски парламент започне консултације ако Анкара не испуни услове за визну либерализацију, рекао је Шулц за Дојчландфунк.

Због тога, како каже, предлог Европске комисије није проследио надлежном одбору за правосуђе.

Шулц подсећа да Турска није испунила пет од 72 услова које је увела ЕУ за све државе којима укида визе.

"Наиме, не ради се о квантитету, већ о квалитету, а у квалитету је тако да два најзначајнија услова - заштита података и пакет антитерористичких закона, очигледно не само да нису испуњени, већ испуњавање није ни започето", указао је Шулц.

Ердоган је више пута поновио да Турска неће променити своје антитерористичке законе што је ЕУ поставила као услов за укидање виза турским држављанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи