Сексистички испади француских званичника

Дана након што је потпредсеник доњег дома француског парламента морао да поднесе оставку због сексуалног скандала, министар финансија Мишел Сапен признао да се непримерено понео према једној новинарки током путовања у Давос. Ипак, не признаје тврдње да је, уз неумесан коментар, новинарку повукао за доњи веш.

Мишел Сапен је рекао да му је жао због онога што је урадио, али инсистира на томе да се његов поступак никако не може упоредити са "озбиљним делима узнемиравање или сексуалног злостављања", преносе агенције.

"Током путовања у Давос, у јануару 2015. године, пред око 20 људи, прокоментарисао сам одећу једне новинарке и ставио сам јој руку на леђа", рекао је Сапен у саопштењу.

Он на тај начин делимично демантује опис тог догађаја који је двоје француских новинара изнело у недавно објављеној књизи.

Новинари Стефани Марто и Азиз Земури тврде да је министар Сапен тесну одећу неименоване новинаке, која се сагла да узме оловку, прокоментарисао речима "Па шта ја то видим овде" и повукао ластиш њеног доњег веша који је провирио из одеће.

"Није било ничег агресивног или сексуалног у мом понашању, али сама чињеница да је она шокирарана, показује да су мој коментар и гест били неприкладни и зато ми је стварно жао", рекао је Сапен у изјави Ројтерсу.

Ова изјава је уследила дан након што је Дени Бопин напустио функцију потпредседника француске скупштине због оптужби за сексуално узнемиравање.

Стотине француских политичарки осудиле су сексуално злостављање "на маргинама моћи", које су назвале "мафијашки код ћутања који омогућава да овакво понашање пролази некажњено".

Пре пет година, када је због секс скандала Доминик Строс-Кан поднео оставку на место шфа ММФ-а, покренуте су бројне дебате о сексуалном злостављању које није пријављено или пролази непримећено у самом врху француске власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи