После четврт века Немачка повећава број војника

Немачка војска први пут ће повећати број својих припадника од уједињења Немачке 1990. чиме ће окончати четврт века непрекидних смањења броја војних снага после хладног рата, објавила је немачка влада.

Број војника у Бундесверу треба да се повећа за укупно 14.300 током наредних седам година, а број цивила у војсци за 4.400, рекла је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен.

Ово повећање неопходно је с обзиром на садашњу ситуацију обележену порастом напетости с Русијом, као и због бројних мисија немачке војске у иностранству, додала је Фон дер Лејен.

Бундесвер од 2011. године има 185.000 војника, док је број цивила у војсци 56.000. Немачка војска је знатно смањена после поновног уједињења земље и краја Хладног рата, а 1990. је бројала укупно 585.000 људи.

Немачка се спрема да учествује у јачању снага НАТО на његовом источном крилу, на граници с Русијом, како је договорено да би се умириле чланице Алијансе из источне Европе које сматрају да су угрожене од Москве после њеног припајања Крима 2014. године.

Немачка војска такође је присутна у Малију, као и у оквиру међународне коалиције која се бори против екстремистичке организације Исламска држава у Ираку и у Сирији.

Објава Берлина ће, како се очекује, задовољити Вашингтон који је недавно више пута позвао европске савезнике у оквиру НАТО да повећају војну потрошњу и да више учествују у заједнчким напорима за очување безбедности.

Приликом посете Немачкој крајем априла председник САД Барак Обама рекао је да му је потребна јака Европа која сноси део терета када је у питању безбедност и која се не ослања само на САД.

Повећање броја војника у Немачкој могуће је такође захваљујући доброј економској и фискалној ситуацији у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи