И Филипини имају свог Трампа: Ко је Родриго Дутерте?

Нови председник Филипина је Родриго Дутерте. Гласачима се допала његова реторика. Обећао је да ће искоренити криминал и корупцију у року од шест месеци, распустити парламент и успоставити револуционарну владу. Противници кажу да је монструм, западни медији га називају "филипинским Трампом".

Од градоначелника до шефа државе. Више од две деценије био је на челу града Давао, у коме није било владавине закона. Наводно је сарађивао са ескадронима смрти од којих је више од хиљаду људи изгубило живот. Због свог оштрог става према криминалу стекао је надимак "кажњавач". Својевремено је изјавио да ће Манилски залив постати црвен од тела које ће бацати у њега и да ће "Бог заплакати" ако он постане председник.

"Криминалцима и наркодилерима поручујем да ћу их обесити. За то немам стрпљења. Или ћете ви идиоти убити мене или ја вас. Не покушавајте да ме пређете", рекао је Родриго Дутерте, нови председник Филипина.

У изборну трку ушао је два месеца након истека рока за слање пријава.

Адвокат по струци, јавност је бомбардовао радикалним изјавама и псовкама. То се допало грађанима, уморним од великих социјалних разлика, криминала и слабог правосуђа.

"После изазивања шока и страхопоштовања, он је играо на карту емоција код људи - њихових фрустрација и беса. Псовање јесте логичан резултат фрустрације, а Дутерте је аутентична манифестација тог беса", каже Хулио Тиханке, аналитичар.

Представницима цркве је већ одавно трн у оку. Није осудио групно силовање једне аутралијске часне сестре, већ је замерио починитељима што он као градоначелник није имао предност. Често погрдним именима назива папу Фрању.

Дутерте је радикалан и у спољној политици - оштрим националистичким тоновима тера и дугогодишње савезнике попут Америке и Аустралије.

"Најавио је много тога. Каже да има планове да ова земља буде боља. Остаје нам да видимо шта може да уради", кажу грађани.

Противници пак страхују да три деценије после револуције у којој је срушен диктатор Фердинанд Маркос, Филипини улазе у нову фазу диктатуре и немира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи