Пожар у Канади ставио службе на тест

Ватрена стихија која је готово недељу дана беснела у канадској покрајини Алберти полако јењава. Ипак, расељено становништво и даље не може да се врати кућама. Штета од ватре је огромна, а пред највећи тест у историји ставила је све надлежне службе.

Територију већу од 160.000 хектара и даље гута пожар узрокован погодним тлом, климатским променама, али и људским фактором. Облаци дима изнад шума покрајине Алберта видљиви су из свемира. Слаба зима, топло пролеће припремили су терен за пожар.

"Tло је било као барут претходних дана, врло лако запаљиво, температура је достизала 32 степенa, па су грмљавинска невремена лако проузроковала пожаре", наводи метеоролог Биљана Вранеш.

Ватрена стихија прети и да пређе границе Канаде. На том путу ватра неће јењавати, напротив.

"Уколико пожар допре до оних индустрисјких постројења која служе за прераду нафте, онда можемо очекивати велику еколошку катастрофу. Досад су емитоване велике количине врло штетних гасова као последица саговревања горивог материјала у шуми, али и инфраструктуре која је захваћена пожаром", објашњава Слободан Милановић са Шумарског факултета. 

На канадској територији склоној пожарима од 2012. горело је укупно 800.000 хектара. Осим у црвени пламен, Канађани данима гледају у небо, чекају кишу.

"За наредних 24 часа се најављују нове падавине, са малом учесталошћу, вероватноћа је око 30 посто. То ће донекле олакшати ситуацију како би ова ситуација, можемо рећи у историјском паклу, била побољшана", наводи Биљана Вранеш.

Слике из Канаде забринуле су многе, поготово што се таквог пожара мало ко сећа. Ипак, организација и брзина канадских ватрогасаца је похвална, оцењују колеге у Србији.

"Оваквих размера није забележен, са оваквом проблематиком евакуације толиког броја становништва и дислокације на безбедне удаљености. Имали смо у скоријој прошлости, чак смо из Србије слали ватрогасце спасиоце у Грчку, где се у мањем обиму дешавала слична ситуација", наводи начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Саша Ранчић.

Процењује се да је до сада штета у шумама у Алберти 2,8 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи