Сестра Ким Џонг Уна унапређена на конгесу

Међу севернокорејским званичницима, који су награђени кључним позицијама на конгресу владајуће Радничке партије, налази се и Ким Јо Џонг, млађа сестра лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

Сестра лидера Северне Кореје се већ налазила на високој функцији владајуће партије, а на конгресу је именована за чланицу Централног комитета Радничке партије Кореје, пренела је Корејска централна новинска агенција, пренео је АП.

Четвородневни конгрес, који је одржан од петка до понедељка, био је прво такво окупљање највиших доносилаца одлука владајуће партије после више од 35 година, а том приликом је 33-годишњем Киму учвршћен статус врховног лидера и наследника једнопартијске државе коју је основао његов деда Ким Ил Сунг.

Јо Џонг је најмлађа кћерка покојног лидера Ким Џонг Ила, а њена мајка је и мајка Ким Џонг Уна и њиховог брата Ким Џонг Чола, објављено је на сајту о севернокорејским лидерима, који уређује аналитичар Мајкл Меден.

Рођена 1987, она је, како наводе медији, веома блиска са Џонг Уном, који је четири године старији од ње, а обоје су у истом периоду живели и студирали у Берну у Швајцарској.

Ким Јо Џонг је, наводно, удата за сина моћног секретара владајуће партије Чое Рјонг-хаеа.

Њен главни посао је да штити репутацију свог брата, а у те сврхе је имала кључну улогу у министарству за партијску пропаганду 2014. године.

Медији тврде да она организује сва јавна појављивања свог брата, укључујући путовања и логистику, а такође је његов политички саветник.

Протеклих година је у више наврата била у центру медијске пажње, појавивши се на државној сахрани свог оца 2011. и када јој је брат изабран за лидера 2014.

У октобру прошле године су кружиле гласине да ју је Ким Џонг Ун отпустио из министарства за пропаганду због тога што није добро обављала тај посао.

Посматрачи су, међутим, уверени да јој је намењена висока функција у државном руководству, место које се за њу припрема још од 2008, када су прављени велики планови о наслеђивању након што се погоршало здравствено стање тадашњег лидера Ким Џонг Ила.

Чак се спекулисало да би она могла бити кандидат за преузимање власти од свог брата када се он током дужег периода повукао из јавности 2014.

Кимову сестру описују као доброћудну особу, рекао је Мајкл Меден за Би-Би-Си, док медији наводе да је она расла "под стакленим звоном" и уз јако обезбеђење, те да остали чланови породице Ким нису са њом у контакту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи