Сећање Будимира Лазовића на Хејдара Алијева

У тексту “Сећање југословенског дипломате на историјску личност Хејдара Алијева“, амбасадор Будимир Лазовић указује на значај Алијева за односе СССР-а и СФРЈ, али и његов значај као председника Азербејџана.

Амбасадор Будимир Лазовић сећа се посете Хејдара Алијева, који је био на челу делегације Врховног совјета Совјетског Савеза, Скупштини СФРЈ 1976. године.

Лазовић је тада био шеф кабинета Председника Савезне Скупштине Кира Глигорова. Наводи да је због те посете проучио биографију Алијева и историју Азербејџана, што је, истиче, изазвало трајне симпатије према тој држави и њеном народу.

Запажене су биле и наредне посете Алијева Југославији, као и његова ангажованост за развој свестране пријатељске сарадње две земље.

На бази видљивих остварења укључујући бројне споменике и установе културе које је континуирано и неуморно неговао Алијев, било је могуће након његовог одласка наставити и обезбедити континуитет и даље развијати политичку и правну основу мултикултурализма, написао је Лазовић.

Алијев је 1993. изабран за председника Азербејџана, на чијем челу је био до 2001. године.

"Доласком на дужност председника Азербејџана 1993. године, у тешком часу за државу и народ, успео је да спречи грађански рат и обезбеди очување суверенитета Азербејџана. Закључен је споразум о прекиду ватре са Јерменијом 1994. године што је допринело стабилизацији у земљи. На иницијативу Г. Алијева 1995. године, усвојен је Устав Азербејџана којим је промовисана равноправност свих грађана и створени услови за демократски развој. Спроведене су дубоке реформе у економској сфери", навео је Лазовић.

Текст Будимира Лазовића објављен је на сајту Evroazija.info.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи