Њујорк, историчари и жртве о злочинима у Јасеновцу

У Њујорку је одржан помен жртвама Јасеновца и 15. конференција о Јасеновцу на којој су говорили истакнути историчари и жртве усташких злочина у Југославији које сада живе у Америци.

После полагања венаца на меморијал Холокауста у Њујорку, почела је 15. конференција у организацији Института за Јасеновац. На њој су истакнути историчари представљали истраживачке радове о злочинима и жртвама Јасеновца.

"Ово је борба за правду и истину, наш дуг пред хиљадама и милионима жртава Холокауста које су мучене и убијене у нацистичким логорима и у Јасеновцу. Та борба је данас још важнија јер су снажни покушаји да се негира или другачије прикаже оно што се догађало. Зато је на нама као историчарима обавеза да документујемо злочине јер ако оставимо празнину попуниће је злонамерни а то не сме да се деси", рекао је израелски историчар Холокауста Гидеон Греиф.

Окупљање је било прилика и да се окупе родбина логораша Јасеновца и других жртава усташких злочина укључујући и представника истакнуте јеврејске породице који је био најмлађе дете које је преживело усташки логор.

"Има много порицања онога што се десило и то је један од разлога зашто сам сматрао да морам да будем присутан јер нас порицање никуда не води. Ако негирамо историју сигурно ћемо поновити грешке. Нажалост, видим да данас у свету има много холокауста о којима нико не говори, као што су они у Руанди, на Хаитију и на Косову. Ми који смо прошли кроз Холокауст имамо обавезу да о томе говоримо јер то јесу холокаусти, ратови за истребљење читавих народа", каже најмлађи преживели из Јасеновца Давид Алкалај.

Поред оснивача Института за Јасеновац професора Берија Летучија конференцију су подржали министарства правде и спољних послова Републике Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи