Пад температуре и киша олакшале ситуацију у Канади

Ватрена стихија која букти у канадској провинцији Алберти већ осам дана, ускоро би могла да буде стављена под контролу јер метеоролози најављују пад температуре и слабу кишу.

Захваљујући прогнозама да ће током наредна три или четири дана температура ваздуха додатно пасти, званичник ватрогасне службе Алберте Чед Морисон је рекао да ће ватрогасци ускоро ставити жаришта пожара под контролу.

Морисон је навео да је веома охрабрен прогнозама и срећан што ватрогасци остварују значајан напредак.

"Веома смо срећни што обуздавамо пожар боље него што смо очекивали. Ово време је за ватрогасце сјајно. Заиста можемо да ставимо тај пожар под контролу и станемо му на крај", истакао је Морисон.

Председница владе канадске провинције Алберте Рејчел Нотли је навела да се борба против пожара стабилизовала у толикој мери да она може да посети погођено подручје и започне следећу фазу операције за утврђивање шта следеће треба да се уради да би грађани могли да се врате у своје домове у Форт Мекмарију, пренела је агенција АП.

Више од 80.000 људи је досад евакуисано из Форт Мекмарија, града који је најтеже погођен и у којем је у пожару изгорело чак 1.600 кућа и других зграда.

У том граду је потпуно прекинуто снабдевање гасом, електромрежа је претрпела оштећења, а вода из водовода више није за људску употребу.

Званичници наводе да засад не постоји рок до којег се планира повратак евакуисаних у своје куће, али је провинцијска влада данас послала тим на лице места да састави прелиминарне планове.

Рејчел Нотли је рекла да је подручје под пожаром расло много спорије него што се страховало и да је сада њиме захваћено 161.000 хектара.

Јуче је на подручју пожара падала киша, а општина Вуд Бафало, којој припада и Форт Мекмари, објавила је на Твитеру слику кише и написала: "Падало је тек неколико минута, али призор кише никад није био тако леп".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи