Камерон: Британија би скупо платила окретање леђа ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио je да би излазак Британије из Европске уније повећао ризик од рата и да би та земља скупо платила окретање леђа ЕУ блоку.

Камерон је ту поруку упутио у говору о националној безбедности који је одржао пред дипломатама и представницима табора "за" и "против" даљег чланства у ЕУ, уочи референдума о даљем чланству Британије у Унији који ће бити одржан 23. јуна.

"Изолационизам никада није донео добро овој земљи", истакао је британски премијер, додавши да историја показује како Британија не може да стоји по страни док Европа улази у сукоб.

Упозоривши да би и сам мир могао да буде угрожен евентуалним изласком Британије из ЕУ, Камерон је указао да је Унија помогла у помирењу земаља које су се деценијама сукобљавале.

"Британија има суштински национални интерес да одржава заједнички европски циљ избегавања сукоба између европских земаља", рекао је Камерон.

Према његовим речима, одлука о чланству у ЕУ је и одлука о месту Британије у свету и о томе како ће та земља остати безбедна и како може да делује у Европи и широм света, "а не само да прихвата свет какав други диктирају".

"Желим да покажем да је, ако волите своју земљу, ако желите да остане снажна у свету и да грађани остану безбедни, наше чланство у ЕУ једно од средстава које нам помаже да то и остваримо", поручио је Камерон.

Такође је изазвао заговорнике изласка из ЕУ, међу којима су и неки од његових најближих савезника, да покажу да ће Британија бити безбеднија и у већем благостању уколико напусти 28-члани блок.

Ројтерс оцењује да је британски премијер одржао "велики, храбар, патриотски" говор у прилог останка Британије у ЕУ, с поруком да је чланство помогло у заштити земље и појачало њену моћ на светској сцени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи