Конгрес тражи податке о броју шпијунираних Американаца

Од високих обавештајних званичника затражене су информације о тачном броју телефона, имејл адреса и других приватних података који су прикупљени применом програма дозвољеним такозваним Параграфом 702 закона.

Одбор за правосуђе америчког Конгреса затражио је од обавештајних агенција информације о тачном броју грађана чији су подаци прикупљени на основу Закона о страном обавештајном надзору (ФИСА), јавља АП.

Програм, који је дозвољен такозваним Параграфом 702 закона, примењује се на стране држављане, али су безбедносне агенције у САД, на основу тог параграфа, прикупљале податке и о америчким држављанима.

Информације о томе да обавештајне агенције, посебно Агенција за националну безбедност (НСА) шпијунирању сопствене грађане, први је објавио амерички узбуњивач Едвард Сноуден.

"Грађани САД имају право да знају колико података је прикупљено овим путем", наведено је у писму које су чланови Одбора за правосуђе послали директору НСА Џејмсу Клаперу. Они нису први који су затражили информације о шпијунирању.

Обавештајне агенције покушавале су да убеде Конгрес да су приватни подаци америчких држављана прикупљени случајно у таргетирању странаца.

Према њиховим речима, Параграф 702 дозвољава обавештајцима прикупљање података само изван граница САД и строго забрањује надзор америчких грађана без посебних дозвола.

Шеф НСА рекао је прошлог месеца да се разматра неколико опција за процену броја прикупљених података.

Није прецизирао када ће подаци бити објављени, али је навео да ће све стране бити задовољне.

Клапер је рекао да је, упркос критикама, "програм одличан за прикупљање важних обавештајних података за САД и њене савезнике".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи