Немачка тражи од Саудијске Арабије да прекине подршку радикалним верницима

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел позвао је Саудијску Арабију да престане са подршком радикалним верницима у јеку забринутости међу посланицима у Берлину због тога што највећи извозник нафте на свету финансира милитантне џамије.

Необична критика упућена заливској држави уследила је након извештаја Немачке обавештајне службе (БНД) у коме се наводи да је саудијска спољна политика постала "импулсивнија", пренео је Ројтерс.

Немачка влада критиковала је БНД због таквих сугестија о Саудијској Арабији, важном пословном партнеру, која је укључена у међународне разговоре за проналажење политичког решења за кризу у Сирији.

"Потребна нам је Саудијска Арабија за решавање регионалних конфликата", рекао је Габријел, шеф Социјалдемократа (СПД), коалиционог партнера канцеларке Ангеле Меркел, за лист Билд ам зонтаг.

"Али у исто време морамо да ставимо до знања да више нећемо скретати поглед. Вехабијске џамије широм света финансира Саудијска Арабија. У Немачкој, многи опасни исламисти долазе из тих заједница", поручио је Габријел.

Саудијска Арабија следи вехабизам, ултраконзервативну форму ислама, коју неки критичари виде као узрок међународне џихадистичке претње.

Неке екстремистичке групе, укључујући Исламску државу и Алкаиду, следе екстремно тумачење салафизма, као огранка ислама, из кога је потекао вехабизам.

Немачка је забринута због јачања подршке салафистима, чији је број према подацима БНД порастао на 7.900, у односу на 5.500 пре две године.

Други Социјалдемократа Томас Оперман, изјавио је да вехабизам нуди идеологију за борце ИД-а и доприноси радикализацији умерених побуњеника.

"Не треба нам и не желимо га у Немачкој", рекао је Габријел. 

Немци су забринути због могућег терористичког напада на њиховом тлу, посебно након напада у Паризу 13. новембра у којима је убијено 130 људи, наводи британска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару