Читај ми!

Договорене мере за смењење напетости на Брду храма

Државни секретар САД Џон Кери рекао је да су Израел и Јордан пристали на кораке чији је циљ смањење напетости на Брду храма у Јерусалиму, која је довела до најновијег таласа израелско-палестинског насиља.

Јордан је заштитник тог светог места, које Јевреји зову Брдо храма, јер су се тамо некада налазили јеврејски храмови, а муслимани Узвишено уточиште. Ту се сада налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

"Сво насиље и хушкање на насиље мора престати. Лидери морају предводити," рекао је Кери новинарима у јорданској престоници Аману после састанка са краљем Абдулахом Другим и палестинским председником Махмудом Абасом, преноси Асошијетед прес.

Кери је рекао да ти кораци укључују даноноћни видео-надзор и да Израел поново потврди посебну и историјску улогу Јордана као заштитника, пренео је Асошијтед прес.Краљ је предложио надгледање, рекао је Кери, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху и Абас су пристали.

Амерички државни секретар, који се сатао са Нетанијахуом у Берлину у четвртак, рекао је да су лидери " изразили своју јаку посвећеност окончању насиља и обнови затишја, што је могуће пре".

"Надам се да на основу ових разговора можемо коначно оставити неке погрешне претпоставке и опажања" о светом месту, рекао је Кери, објаснивши да су то "подстицање напетости и подгревање насиља и да је важно да се оконча провокативна реторика и почне мењати свест која потиче од тих погрешних опажања."

Да би нагласио читав низ разумевања Кери је рекао да Израел "у потпуности поштује посебну улогу" Јордана као заштитика светог места и да ће Израел наставити да спроводи своју политику веро исповедања, укључујући " фундаменталну чињеницу" да су муслимани ти који се тамо моле, а немуслимани посећују свето место.

Такође је рекао да Израел нема намеру да подели светилиште и одбацује сваку сугестију о супротном, као и да поздравља појачану координацију између израелских власти и Јордана како би се осигурало да посетиоци и верници "демострирају поштовање и уздржаност.

"Што се тиче надгледања Кери је рекао да ће омогућти "свеобухватну видљивост и транспаретност и да би оно заиста могло да измени ситуацију, односно да обесхрабри свакога ко намерава да наруши светост светилишта".

Израел је већ у петак укинуо ограничења за муслиманске вернике мушкарце на основу кога је млађим муслиманима било забрањено да се моле у џамијама на Узвишеном уточишту.

Та ограничења за традицоналне молитве петком у подне током више недеља су подстакла палестински страх да Израел планира да измени статус кво, на основу кога је Јеврејима дозвољено да посећују то место али не и да се тамо моле. Израел је то више пута порекао али без одјека.

Кери је на састанцима с краљем, Абасом и шефом дипломатије Јордана Јасером Џудехом, а раније ове недеље са Нетанијахуом испитивао начине за заустављање насиље које је почело пре месец дана баш на том светилишту и проширило се у друге делове Јерусалима, Западну обалу и границу Појаса Газе.

Изасланик САД за мировни процес Франк Ловенштајн остаће у региону неколико дана да финализира детаље с Јорданом и Израелом.

Абас је на састанку с Керијем казао да Израел мора да одржи историјски статус кво у Јерусалиму, додавши да чека да види које мере за деескалацију насиља ће та земља предузети у наредним данима.

За протеклих пет недеља убијено је 10 Израелаца у палестинским нападима, а 49 Палестинаца је погинуло од израелске ватре, укључцујухи 28 оних које је Израел означио као нападаче. Остали су погинули у сукобима с израелским безбедносним снагама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару