Читај ми!

Бомбардована јеменска острва, 40 погинуло

Најмање 40 особа, укључујући неколико рибара, погинуло је када је коалиција предвођена Саудијском Арабијом протекле ноћи бомбардовала два јеменска острва у Црвеном мору, јавио је Ројтерс.

Један становник Јемена рекао је британској агенцији да су мета коалиције биле војне локације шитских побуњеника хута и снага лојалних бившем председнику Алију Абдули Салеху, на острвима Акбан и Кадман.

У нападима је убијено неколико рибара који су живели на тим острвима и уништено је неколико рибарских бродова, навели су становници.

Ројтерс наводи да није могао да добије независну потврду броја жртава, као и да у тренутку писања извештаја портпарол коалиције предвођене Саудијском Арабијом није био доступан за коментар.

Британска агенција подсећа да су у ваздушним нападима арапске коалиције протеклих седмица цивилне мете погођене најмање четири пута, укључујући сватове на једној свадби 28. септембра, када је погинула 131 особа.

У Јемену траје оружани сукоб у ком с једне стране учествују хути из покрета "Ансар Ала" и део војске лојалан Салеху, а с друге војска актуелног председника Абдрабуа Мансура Хадија.

Коалиција арапских земаља са Саудијском Арабијом на челу подржава Хадија, који је био прогнан у Ријад а вратио се у земљу у септембру и жели да обнови власт.

Од 26. марта коалиција бомбардује области Јемена под контролом хута, припадника шитске секте Зеида који живе углавном на северу Јемена и по неким оценама чине око трећину од 24,4 милиона становника.

Група је названа по њеном оснивачу Хусеину Ел Хусију ког је, како је саопштавано, јеменска армија убила септембра 2004. године, после чега је на њеном челу његов брат Абдел Малик ел Хуси.

Хадијева влада је сада стационирана у јужној јеменској луци Аден, али хути контролишу велики део земље, упркос свакодневним ваздушним нападима, наводи Ројтерс.

Од марта је у рату погинуло најмање 5.400 људи, додаје агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару