Читај ми!

Мексико дочекује најјачу олују икада забележену на западној хемисфери

Мексичке власти затвориле су кључне теретне луке Пуерто Ваљарта и Мансаниљо, а цивилна одбрана те земље спроводи евакуацију приближно 50.000 људи због приближавања урагана названог "Патриша". Таласи би могли да достигну 13 метара.

Према подацима Националног центра САД за урагане, тај ураган највише категорије од пет степени по Сафир-Симпсоновој скали најјачи је у историји мерења од 1959. на западној хемисфери и североисточном делу Тихог океана, и има потенцијал катастрофалног. 

"Ово је стварно, стварно, стварно снажно", рекла је портпаролка Светске метеоролошке организације Клер Нулис на конференцији за новинаре у УН у Женеви. "Ветрови су довољно снажни да подигну авион у ваздух и да он настави да лети", рекла је Нулисова.

Из приобалних држава Халиско, Најарит и Колима започела је евакуација људи.

Прва на путу "Патриши", која се креће на северозапад, могла би се наћи савезна држава Халиско, у којој је популарно летовалиште Пуерто-Ваљарта, где је, како преноси Ројтерс, затворен аеродром а дуж обале са разгласа се чује позив на евакуацију из хотела.

На аеродроме ће слетати само авиони намењени одвожењу страних и мексичких туриста.

Улице тог града су празне, затворене су и школе, а неки власници радњи покушавају да додатно заштите излоге, наводи британска агенција.

"За сада све изгледа нормално, али најопаснији ће бити снажни таласи и кише. Дефинитивно морамо да предузмемо превентивне мере", рекао је један од радника у продавници сувенира, Давид Гонзалес.

Министар унутрашњих послова Мигеланхел Осорио рекао је за мексички Радио Формула да је забринутост посебно велика за безбедност у Пуерто Ваљарти и оближњем месту Баха де Бандерас у држави Најарит.

Пречник у ком прети посебна опасност урагана износи око 400 километара, и у њему снага ветра премашује 70 метара у секунди са ударима до 90 метара у секунди, наводи Тас.

Цивилна одбрана је припремила привремени смештај за десетине хиљада људи, а власти су издале упозорење да се очекују снажне падавине.

Агенције подсећају да су у септембру 2013. Мексико са истока и запада истовремено погодили урагани "Ингрид" и "Мануел", слабији од "Патрише", када је према проценама погинуло између 160 и 300 људи и нанесена вишемилионска материјална штета.

"Патриша" је формирана изненада у уторак увече као тропска олуја, али се у међувремену претворила у ураган који се приближава невероватном брзином, наводе у америчком националном центру за урагане у Мајамију.

Брзина и снага "Патрише" могу се упоредити са брзином урагана који је пре две године погодио Филипине у коме је страдало или нестало више од 7.300 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару