Де Мезијер: Близу договора о формирању транзитних зона

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је, без навођења детаља, потврдио да се владајућа коалиција у принципу договорила о стварању такозваних транзитних зона на немачким границама за избеглице, наводе медији.

Де Мезијер је, такође, рекао да о томе још не постоји коначни договор и да се детаљи морају договорити, али да међу коалиционим партнерима постоји сагласност о томе да се на границама мора омогућити брзи поступак за оне људе који немају право на азил, преноси Танјуг.

"То је један велики корак", рекао је Де Мезијер, преносе медији, називајући спорним такве транзитне зоне које, међутим, судећи према данашњим анкетама, подржава две трећине Немаца.

Немачки таблиод Билд је ових дана писао да се планирају такозване транзитне зоне на немачким границама, према Аустрији на пример, односно, специјални пријемни центри шаторског или контејнерског типа, директно на границима Немачке ка иностранству.

То би се "прогласило екстериторијалним областима", што онда значи да "не припадају немачкој државној територији", сазнаје таблиод.

Ту би се онда за неколико дана одлучивало да ли ће неко бити примљен или одбијен и одбијени подносиоци захтева за азил би затим, како се каже, директно били враћани у земљу порекла- возом или авионом или на добровољној бази.

Те зоне би важиле за све оне чији је долазак неоснован, попут људи из земаља такозваног сигурног порекла, пише таблоид.

Када је реч о таквим земљама, Србија се већ дуже време налази на листи земаља сигурног порекла, што онда значи да у њој нема ни политичког прогона ни насиља, па су тиме и захтеви за азил у Немачкој њених грађана неосновани, али се, према немачким прописима, појединачно могу проверавати.

Такве земље су и Босна и Македонија, а од недавно Косово, Албанија и Црна Гора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару