Москва: Нападамо терористе без касетних бомби

Русија успешно наставља са нападима на положаје Исламске државе, демантује да су њени авиони бомбардовали болницу и одбацује тврдње да користи касетну муницију.

За протекла 24 сата руска авијација извршила је 53 борбена лета, нападајући 72 објекта терориста у сиријским провинцијама Хама, Идлиб, Латакија, Дамаск, Алеп и Деир-ел-Ор, саопштило је руско Министарство одбране, одбацујући истовремено наводе да руско ваздухопловство "баца касетну муницију у областима где могу бити цивили", преноси Танјуг.

Представник тог министарства генерал-мајор Игор Конашенков рекао је да су тврдње о примени касетне муниције "сасвим апсурдне" и "ничим поткрепљене фантазије", наводи Танјуг.

"Стиче се утисак да америчке колеге до сада не могу да одреде циљеве у оквиру декларисаног рата против терористичке групе Исламска држава. Можда су се зато после годину дана од почетка дејстава коалиције против ИД терористи тако лагодно осећали у Сирији и на територији Ирака", казао је он за ТВ "Русија 1".

Конашенков је у изјави са сиријског аеродрома "Хмејмим", где је стационирана руска војска, рекао да су посаде авиона Су-24 и Су-25СМ за 24 сата напали 72 објекта на терористичке објекте у сиријским провинцијама.

Према његовим речима, војска је омогућила страним новинарима да се "својим очима увере у свакодневни живот руске ваздухопловне групе" у Сирији.

Конашенков је, такође, рекао да руководство ИД пребацује на запад Сирије појачање из провинције Рака и са ирачке територије.

Деманти о бомбардовању болнице

Истовремено, Москва је демантовала извештаје Сиријске опсерваторије за људска права како су руски авиони напали болницу у Сирији, оцењујући их као "лажне".

Такође, званична Москва је за Опсерваторију рекла да је поуздана исто колико би била и нека пицерија, преноси АФП.

"Желим да негирам ову вест у целости", изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу у Москви.

Она је истакла како се приликом објављивања лажних вести често као извор наводи ОХР и како је врло "комотно" јављати из Лондона о дешавањима у Сирији без одласка на терен, преноси АФП.

Један од запослених у болници је за АФП потврдио како је она погођена и како је погинуло двоје запослених, али није прецизирао да су напад извели руски авиони, преноси Танјуг.

Алудирајући на директора Опсерваторије Рами Абдел Рахмана Захарова је рекла како је ОХР оформио британски држављанин "власник фаст фуд локала", који не само да није образован за новинара, него нема ни средњу школу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару