Читај ми!

Јеврејин грешком убијен у Јерусалиму

Један израелски јеврејин је убијен из ватреног оружја у сукобу с израелским војницима који су посумњали да је палестински нападач, саопштила је израелска полиција.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху борави у Немачкој, где разговара с државним секретаром САД Џоном Керијем о томе како да се успостави мир у старом делу Јерусалима где се последњих месец дана учестали сукоби између Израелаца и Палестинаца. Кери ће се састати с Палестинцима овог викенда, преноси Бета.

Портпарол израелске полиције Мики Розенфелд рекао је да се инцидент с Израелцем догодио у Јерусалиму касно синоћ када су му војници који патролирају у тој области тражили да покаже лична документа док је излазио из аутобуса.

Розенфелд је рекао да је човек одбио да покаже документа, почео је да се туче с војницима а онда је изгледало као да хоће да зграби једно од њихових оружја. Приватни чувар у близини пуцао је на тог мушкарца, а и један војник је отворио ватру, навела је полиција. Он је касније умро од задобијених повреда.

Полиција је навела да су војници постали сумњичави када је човек на хебрејском прогласио да је припадник Исламске државе када су му затражили документа.

"Војници су посумњали да је он терориста", рекао је Розенфелд.

Полиција је касније идентификовала човека као 28-годишњег Јеврејина, становника Јерусалима.

Због пораста насиља последњих месец дана у тој области Израелци су врло напети. Неколико политичара позвало је људе који имају дозволе да носе оружје са собом и било је неколико несретних случајева.

Многи палестински становници Јерусалима плаше се да изађу из својих кућа да не буду грешком сматрани за нападаче.

Данас је било и новог насиља када су два Палестинца ножем пробола Израелца на аутобуској станици. Полиција је пуцала на њих двојицу, од којих је један касније умро од повреда а други је тешко рањен. Израелац је лакше рањен, навела је полиција.

У последњих месец дана у насиљу је убијено 10 Израелаца, углавном у нападима ножем. У нападима је убијено и 48 особа с палестинске стране од којих је њих 27 Израел окарактерисао као нападаче, док су остали настрадали у сукобима с израелским безбедносним снагама.

Насиље је подстакнуто гласинама да Израел планира да преузме део старог Јерусалима где се налази најсветије место јудаизма, а ту се такође, налази и џамија Ал Акса, треће најсветије место ислама и главни национални симбол Палестинаца.

Израел је навео да је посвећен "статусу кво" о том месту и демантује гласине које, по наводима Израела, само поспешују насиље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару