Конгрес у Мадриду: Подршка Западном Балкану за улазак у ЕУ

Европске странке десно од центра заложиле су се на конгресу у Мадриду за улазак земаља Западног Балкана у чланство у ЕУ и поручиле да "ЕУ не сме бити обузета замором од проширења, већ подржати тежње тих земаља за укључивање у Унију".

На конгресу Европске народне партије (ЕПП), која окупља демохришћанске и сродне странке у ЕУ и другим земљама Европе такође је предочено да чланства у ЕУ не може бити све док у кандидатским земљама не заживе владавина права, независно судство, док не буде сузбијена корупција и успостављени односи доброг суседства, као што је "нормализација односа Београда и Приштине која мора бити оснажена", преноси Бета.

На конгресу ЕПП је упозорено да се Европа сучељава с имигрантском кризом досад невиђених размера "која је превазишла способност земаља ЕУ да приме све избегице".

Делегати и многи политички прваци, премијери чланица ЕУ и челници европских институција су у завршном документу конгреса нагласили да се морају заштитити спољне границе ЕУ, прихватити само избеглице из ратова, а брзо вратити економски мигранти који не могу добити азил.

У документу Конгреса ЕПП, у оквиру којег је у Мадриду српски премијер Александар Вучић разговарао с више европских високих званичника и вођа, подвучено је да "ЕУ мора ојачати спољне границе повећањем надзора на мору и копну у јужном Средоземљу, Егејском мору и дуж 'балканског пута' да би се спречили илегални преласци границе".

Представници европских демохришћанских и странака десно од центра су предочили да се "мора ухватити у коштац с коренима масовног прилива миграната и наћи решење за насталу геополитичку ситуацију, посебно сламањем исламистичког терора који разара државе".

То се посебно односи, како је наведено, на Сирију и Либију, па је отуд "нужна дипломатска офанзива заједно са САД, Русијом и другим међународним партнерима како би се убедиле друге земље региона, попут Турске, Саудијске Арабије и Ирана да се укључе у заједничку стратегију битке против Даеша (арапски назив за екстремисте Исламске државе) и заустави рат у том блиском подручју".

У документу конгреса ЕПП се оцењује да је "као никад раније досад доведена у питање либерална демократија", верске и политичке слободе и "наше јудео-хришћанске вредности".

"Руска агресија је угрозила међународну безбедност и политички и правни поредак у Европи", мишљење је представника европских странака десно од центра.

У закључцима конгреса се наглашава и да су Европа и њене цивилизацијске тековине угрожене и ратовима, исламским тероризмом, претњом слободном тржишту, климатским поремећајима и нестабилношћу снабдевања енергијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару