Читај ми!

Викиликс објавио личне податке шефа ЦИА

Организација за узбуњивање "Викиликс" објавила је личне податке Џона Бренана, шефа Централне обавештајне агенције, до којих је дошла после хакерског напада на његов приватни налог. ЦИА оптужује Викиликс за "злонамерност".

Документи који су вечерас објављени не садрже претерано осетљиве податке, али је ЦИА, свеједно, "прилично забринута" због чињенице да су јавности сада познати Бренанов матични број, адресе блиских сарадника и чланова породице, јавља Си-Ен-Ен.

Осим тога, Викиликс је објавио и непотпун формулар неопходан за добијање највишег безбедносног приоритета, укључујући и упитник о употреби дрога и везама са страним званичницима.

Хакери су најавили да ће Викиликсу доставити још докумената. ЦИА овај акт третира као кривично дело.

Раније ове недеље, амерички хакер-тинејџер са пропалестинским ставовима, рекао је да је разбио шифре имејл налога шефова америчких служби безбедности, међу којима и Бренанову.

ЦИА оптужила Викиликс за злонамерност

Током вечери ЦИА се огласила саопштењем у којем оптужује Викиликс да је "злонамеран".

"Приватни електронски подаци Бренанове породице су похарани у злој намери и дистрибуирани преко интернета. Такав напад је могао да се догоди било коме и треба га осудити, а не промовисати", саопштила је ЦИА, преноси Танјуг.

ЦИА додаје да за сада нема индикација да је објављена било каква поверљива информација, али да је "цурење информација" у сваком случају велика непријатност за агенцију, дој је Викиликс најавио да ће у наредним данима објавити још материјала, пренео је АФП.

Међу јуче објављеним материјалом нема никаквих докумената од највеће тајности, пренела је француска агенција.

Викиликс је навео да је Бренан "у неколико наврата користио свој приватни мејл везан за неколико обавештајних пројеката".

Међу објављеним материјалима, откривени су број социјалног осигурања Бренанове супруге и имена људи са којима је радио у ЦИА.

Шифра која је откривена је датирана пре него што је Бренан почео да ради као саветник за борбу против тероризма у Белој кући.

Материјал је скинуо са Бренановог имејла хакер, ученик средње школе, који се противи начину на који се води америчка спољна политика, пренео је АП.

Он је рекао да се представио као један од запослених у америчкој компанији Веризон, једном од највећих америчких провајдера бежичних телекомуникацијских услуга и преваривши једног од запослених открио Бренанове личне податке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару